Újabb haladékot kapott a Google az Android ügyében

Az Európai Bizottság újra meghosszabbította az eredeti határidőt, melyet azért tűztek ki, hogy a Google adjon válaszokat az Androiddal kapcsolatos kérdésekre.

Ahogy áprilisban beszámoltunk róla, az Európai Unió versenyügyi biztosa bejelentette, hogy eljárást indítanak a Google ellen, melynek tárgya az Android operációs rendszer, mégpedig azért, mivel Margrethe Vestager versenyügyi biztos aggodalmasnak tartja azt a gyakorlatot, hogy a Google – állítólag –  kötelezi a telefongyártókat és szolgáltatókat saját alkalmazásainak előtelepítésére az európai piac 77 százalékát birtokló androidos rendszereken. Ezt a vádat a Google egyébként már többször tagadta, például akkor, amikor Oroszországban hasonló eljárás indult ellenük – és ott egy viszonylag enyhe büntetést róttak ki rájuk.

A folyamat a szokásos módon az úgynevezett kifogásközléssel indult (Statement of Objections), ez az első lépés a versenyügyi eljárásokban. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az illetékes biztos a felmerült problémákat illetően kérdéseket tesz fel az adott vállalatnak, a válaszadásra határidőt szabnak, majd a beérkezett válaszok alapján döntenek arról, hogy elfogadják-e azokat, tárgyalnak-e róla, vagy végső esetben megindítják a formális versenyügyi eljárást.

Újabb két hét

Jelen esetben az első határidő július 27. volt, ám ezt a Google kérésére kétszer is meghosszabbították, először szeptember elsejére, majd szeptember 20-ra. Ez most harmadszor is megtörtént, az új határidő október 7. A biztos hivatalának szóvivője szerint azért tették ezt, mivel a Google kérése megalapozottnak tűnt, és azt szeretnék, ha a vállalat alaposan fel tudna készülni a válaszadásra, hiszen ehhez joguk van, és a sok ezer oldalnyi dokumentum feldolgozása időbe telik.

A vétkesség megállapítása esetén a lehetséges maximális büntetés – melyet már sok esetben belengettek, de ilyen nagy vállalatra teljes egészében még sosem szabtak ki – az éves árbevétel 10 százaléka lehet, ez a Google esetében 7,4 milliárd dollár lenne.

Hasonló eljárás már kettő is folyik a Google ellen, az egyik a keresőpiaci monopólium kapcsán, a másik nemrég indult, és a hirdetési rendszert vizsgálják.

Azóta történt

Előzmények