Hirdetés

2018. június 20., szerda

Gyorskeresés

Az EU beszólt a Facebooknak, és ők gyorsan reagáltak

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Biztosan nem véletlen, hogy az Európai Unió közleményére szinte órákon belül érkezett válasz.

Komoly visszhangot váltott ki az Európai Bizottság tegnapi közleménye, melyben arról számoltak be, hogy bár idén, a párizsi és a brüsszeli terrortámadások után, május 31-én megállapodtak a nagy amerikai internetes vállalatokkal (Facebook, Google [YouTube], Twitter, Microsoft), azok csak részben tartják be a megállapodás feltételeit, melyek szerint az általuk üzemeltetett oldalakon 24 órán belül törlik a gyűlöletbeszéd megjelenéseit.

A felülvizsgálati jelentés szerint a vállalatok az illegálisnak tekinthető tartalmaknak csak negyven százalékát törlik, blokkolják a megadott időhatáron belül, és ez nem elegendő. Vera Jourova, az EU igazságügyi biztosa elmondta, hogy az elmozdulás iránya helyes, ezt értékelik is, ám a kontroll mértéke még nem elegendő, a konfliktusokat súlyosbító uszító tartalmakat sokkal gyorsabban és hatékonyan kell ellehetetleníteni.

Mindezt figyelembe véve talán nem független az EB jelentésétől, hogy a fent említett, a globális piacot meghatározó vállalatok tegnap, az európai közlemény megjelenése után pár órával később bejelentették: közösen fognak fellépni az oldalaikon megjelenő „terrorista tartalmak” ellen. A cégek létrehoznak egy közös adatbázist, amelyben igyekeznek meghatározni azokat a jellemzőket, amelyek alapján az erőszakra buzdító, a terrorszervezetek csatlakozási felhívásait tartalmazó stb. tartalmakat azonosítani, majd el tudják távolítani. A közösen fejlesztett új „hash-technológia” alkalmas lesz a tartalmak feltöltőinek, megosztóinak bizonyos szintű azonosítására is. Emellett közölték azt is,hogy nagyszabású takarításba kezdenek, hogy a gyűlöletet keltő képeket és videókat eltávolítsák oldalaikról.

Azt fontos megjegyezni, hogy a vállalatok nem kívánják átvenni a rendőrség szerepét: nem elkövetőket keresnek a való világban, hanem azonosítanak olyan felhasználókat, akik törvénytelen tartalmakat tesznek közzé, és őket tiltják ki a szolgáltatásból. Emellett a megállapodás része, hogy az eltávolítás, blokkolás nem lesz automatikus: ezt minden vállalatnak a saját szabályai alapján meghozott egyedi döntései határozzák meg.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.