Elindult a Google Drive ingyenes tárhelyszolgáltatás

Már jó ideje cikkezett róla a szaksajtó, megtörténtek a szükséges kiszivárogtatások is, és az utolsó információ is helytállónak bizonyult: magyar idő szerint este hat körül elindult a Google Drive, a cég ingyenes tárhelyszolgáltatása.

Hirdetés

A hivatalos blogon ismertetettek szerint a hagyományos online tárhely biztosítása mellett a szolgáltatásba integrálták a Google Dokumentumokat is, hogy könnyű legyen megoldani a valós idejű csoportmunkát. A Drive Macen és PC-n egyaránt használható, Androidon természetesen szintén, de a közlemény szerint dolgoznak az iOS-es változaton is. Kiemelik a keresési funkciót, mivel a Drive optikai karakterfelismeréssel dolgozik, így a szkennelt dokumentumok is kereshetőek – sőt, fényképfelismerést is beépítettek, de ez még kezdetleges fázisban van, még fejlesztik.

A felhasználók 5 gigabájtos tárhelyet kapnak ingyen, a 25 GB havi 2,49 dollárba, a 100 gigás havi 4,99 dollárba, az egy terabájtos hely 49,99 dollárba kerül – aki bővít, annak grátiszként a gmailes tárhelyét is 25 GB-ra bővítik. (A Cnet az indulásra készülve összehasonlította a Drive-ot más tárhelyek méretével és díjazásával.)

Előzmények