Új stabil Chrome-verzió, Macre és Linuxra is

Hirdetés

Chrome-logóA Google tegnap a stabil kiadásoknak fenntartott csatornában is hozzáférhetővé tette a Chrome 5-ös (egészen pontosan 5.0.375.55-ös) verzióját, mely a béta-kiadásokban már a hónap eleje óta elérhető újdonságokat vezeti be. A jelentősen, adott esetben 30-35 százalékkal gyorsabb JavaScript-végrehajtás mellett e változat kiterjeszti a szinkronizálási funkciókat: mostantól nemcsak a megszokott könyvjelzőket, de a beállításokat (köztük a választott témát, kezdőlapot stb.) is elő lehet varázsolni bármely számítógépen a Google-fiókba bejelentkezve. Újdonság az is, hogy inkognitó módban – közismertebb nevén: pornó módban – is engedélyezett a kiterjesztések telepítése és használata.

Néhány HTML5-funkcióval is bővült a repertoár: ilyen a geolocation API, az alkalmazás-gyorsítótár (AppCache), a WebSocket-támogatás és a fájlok „fogd és vidd” mozgatása. Utóbbit például a Gmailben lehet kipróbálni: a csatolmányok hozzáfűzése úgy is működik, hogy a felhasználó egérrel a küldendő üzenetre húzza a kiválasztott fájlokat. Bár a béta már integrálva tartalmazta az Adobe Flash Playert, ez a stabil kiadásba egyelőre nem került bele, de a plugin 10.1-es verziójának rövidesen várható megjelenésekor ezt pótolni fogják.

Fontos fejlemény, hogy az új Chrome Mac és Linux platformokon is stabillá érett. Azoknál a felhasználóknál, akik a böngésző korábbi verzióival dolgoznak, a program automatikusan frissül a legújabb kiadásra, amely egyébként letölthető a Google weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények