A Google továbbra sem ad ki adatokat a magyar kormánynak

A Google szokás szerint közzétette átláthatósági jelentését, melyben azt hozzák nyilvánosságra, hogy a világ országaiból hány adatkiadási kérelem érkezett hozzájuk állami szervektől, és ezek közül hányat és milyen minőségben teljesítettek.

google transparency

2012 második felében az arányok alig változtak, még mindig az Egyesült Államok szövetségi, állami, illetve helyi szervei intézik hozzájuk a legtöbb kérést (8400 kérelem 15 ezer fióktulajdonosra vonatkoztatva), és ezzel messze meghaladják a világ második legnépesebb országából, a listán is második helyen szereplő Indiából érkező kérelmeket.

A mostani jelentés újdonsága, hogy az amerikai kikéréseknél kategorizálták a kéréseket, hogy milyen típusú eljárás folyamán történt ez meg. Ez azért fontos, mivel meglehetősen bonyolult az ottani jogi helyzet, és a felhasználók bizalmát megőrizni kívánó Google most külön kitért arra, hogy pl. a Gmail adatbázisából csakis akkor adnak ki a metaadatoknál bővebb információkat (leveleket), ha az amerikai hatóságok az elektronikus kommunikációt szabályozó törvény (Electronic Communications Privacy Act – ECPA) rendelkezései alapján érvényes házkutatási paranccsal rendelkeznek. Az, hogy erre külön kitértek, valószínűleg azt jelzi, hogy egyre nagyobb a nyomás a vállalaton, hogy minél több információt adjanak át. Sajnálatos módon, állapítja meg többek között az ars technica híradása is, az Egyesült Államokban meglehetősen széles a lavírozási tér, és a hatóságok igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben rákényszeríteni a szolgáltatókat például az e-mailek kiadására – még akkor is, ha komoly törvényességi problémák merülnek fel. A Google – hiszen kapitalista vállalatként a felhasználói bizalom számukra elsőrendű fontosságú – most kissé elébe ment a problémáknak, ugyanis úgy döntöttek, hogy tisztázatlan jogi helyzetekben a felhasználókat védik, és megtagadják az adatszolgáltatást.

Ha a teljes jelentést nézzük, a korábbi trend maradt érvényben: a hatóságok kérései egyre szaporodnak. Az adatkérések száma 2009, az átláthatósági jelentések első kiadása óta 70 százalékkal nőtt: 2012 második felében összesen 21 389 kérelem érkezett a Google-hoz, mindez 33 634 felhasználót érintett.

Magyarország esetében azt lehet megállapítani, amit már a korábbi jelentések kapcsán is: 2010 második feléig nem érkeztek a Google-hoz kormányzati kérések, azóta is félévenként száz alatt marad az enyhén növekvő tendenciát mutató kérelmek száma, ugyanakkor egyre több fiókot érintenek az adatkiadási elvárások. De összességében: a Google eddig még egyetlen olyan magyar kormányzati kérést sem teljesített, melyben adatokat kellett volna kiadnia.

google kormány

Azóta történt

Előzmények