A piacfelügyelet feladta: nem találtak fogást a Google-on

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission – FTC) tegnap bejelentette, hogy lezárják azt a versenytársak panaszai nyomán megindított trösztellenes vizsgálatot, melynek tárgya az volt, hogy a Google vajon felhasználja-e piaci erőfölényét saját érdekei érvényesítésre úgy, hogy ezt a versenytársak kárára teszi.

Hirdetés

Az FTC közel két évig, 19 hónapig vizsgálta a Google keresekedelmi gyakorlatát, és összességében azt állapították meg, hogy bár feltárhatóak olyan jelenségek, amelyek arra utalnak, hogy a kereső működtetése során visszaélnek a technológiával (saját termékek előtérbe helyezése), ám úgy találták, mindezek másodlagos, járulékos, nem igazán nagy súlyú módszerek, mivel a cég alapvető célja a felhasználói elégedettség minél magasabb színvonalú kiszolgálása és nem a versenytársak ellehetetlenítése. Ezzel az FTC elutasította többek között a Microsoft panaszát, mely szerint a saját szolgáltatások népszerűsítése elfogadhatatlan módon zajlik a Google-nál.

Az FTC ugyanakkor kisebb jelentőségű ügyekben elmarasztalta a Google-t, és kötelezettségeket is kiróttak rájuk. Ilyen például, hogy más oldalakról begyűjtött tartalmakat nem mutathatnak be sajátként, illetve lehetőséget kell biztosítaniuk bizonyos (főként helyfüggő) szolgáltatásaikban arra, hogy ha egy adott vállalkozás ott nem akar megjelenni, azt könnyedén letilthassa.

Az egyik fő ügyben – a Google által felvásárolt Motorola Mobility szabadalmait illetően – az FTC megfeddte a céget, mivel úgy látták, hogy az alapvető, az iparág számára meghatározó szabadalmakat a vállalat versenytársai revolverezésére használja fel, ezért kötelezték őket, hogy ezeket a közösség javát szolgáló FRAND-szabadalmakként („fair, reasonable and non-discriminatory”) kezeljék.

Habár a Google bejelentette, hogy önkéntesen alávetik magukat a döntéseknek, sőt újabb felajánlásokat tettek a nagyobb felhasználói kontroll jegyében, az FTC valószínűleg ragaszkodik majd ahhoz, hogy ne az önkéntesség elve, hanem a kötelezettség folytán érvényesüljenek az elvárások, ugyanis ez más jogi szituáció, így ki is lehet kényszeríteni és számon lehet kérni a változtatásokat.

A fő panaszos, a Microsoft elégedetlen a döntéssel, és vezető jogtanácsosuk kijelentette, hogy ha a Google nem változtat gyakorlatán, idén is jogi úton fogják támadni a versenykorlátozó eljárások miatt.

Azóta történt

Előzmények