Bevetésre kész az Android 3.0

A Google a Consumer Electronics Show (CES) apropóján egy előzetesben felvillantotta, mit várhatnak a felhasználók az Android következő, Honeycomb kódnéven fejlesztett 3.0-s kiadásától. Az eredetileg okostelefonokhoz készült operációs rendszer e verziója lesz az első, melyet kifejezetten a táblagépek igényeihez igazítanak. A Las Vegas-i kiállításon több gyártó, köztük a Motorola és az Asus is bejelentett olyan tableteket, melyeken ez fut majd.

A Google blogjában Andy Rubin műszaki igazgató azt írja: sokat dolgoztak a „felhasználói élmény” finomításán az új rendszerben, és egy teljesen új, „holografikus” felületet készítettek. Optimalizáltak a több alkalmazás egyidejű futtatását biztosító multi-taskingon, a böngészőben elérhetővé tették a lapok kezelését, az automatikus kiegészítést, a Google-fiókon keresztüli szinkronizálást és a pornó módot. A rendszer része a tabletekhez igazított Gmail, a Google Maps 5, az e-könyv-áruház és a Google Talk, mellyel kamerával ellátott gépeken videotelefonálni lehet.

Azt, hogy a Honeycomb mikor jelenik meg, nem közölték. Az Android legfrissebb kiadása, a 2.3 (Gingerbread) december elején vált elérhetővé.

A kiállításon a Motorola Mobility – kedd óta ez a Motorola önálló vállalatba szervezett telefongyártó üzletágának neve – és az Asus is bemutatott Andoid 3.0 alapú tableteket. A Motorola Xoom lesz várhatóan a világon az első olyan gép, amely e rendszerrel kerül forgalomba. E táblagép az NVIDIA Tegra 2 kétmagos rendszerchipre épül, rendelkezik HDMI-csatlakozóval, elő- és hátoldali kamerával, giroszkóppal és gyorsulásmérővel, multi-touch érintésvezérelt, 10,1 colos kijelzőjének felbontása pedig 1280×800 pixel. A Xoom fogyasztói ára egyelőre nem ismert, csak annyit tudni, hogy 3G-s változata még az első negyedévben megvásárolható lesz az amerikai Verizon mobilszolgáltatónál, mely a második negyedévtől 4G-vezérlővel frissíti majd azoknak az ügyfeleknek a készülékeit, akik ezt kérik. Arról, hogy várható-e a globális forgalmazás, szintén nem beszélt a gyártó.

Hasonló technikai jellemzői vannak az Asus Eee Pad Transformer modelljének, melyet ugyancsak tegnap mutattak be – ennek különlegessége, hogy a hozzá adott dokkolóval notebookká alakítható. E gép  kicsúsztatható billentyűzettel rendelkező testvére az Eee Pad Slider – mindkét sajátos hibrid Android 3.0-s operációs rendszerrel kerül majd forgalomba áprilisban, illetve májusban.

Azóta történt

Előzmények

  • A Microsoft ízelítőt adott a Windows 8-ból

    Hivatalos: az új rendszer ARM-architektúrán is működik majd, de 2012 előtt nem jelenik meg. Bemutatták viszont, hogy már most fut az NVIDIA és a Qualcomm rendszerchipjein.

  • Jövőre megindítja a táblagép-inváziót az Intel

    A vállalat chipjeit több mint 35 különféle tabletbe tervezik beépíteni a gyártópartnerek. Készül windowsos, androidos és MeeGo-alapú készülék is.