Az orosz hackerek folytatják kibertámadásaikat Ukrajna ellen

Kiadta legfrissebb APT Activity Report jelentését az ESET Research. A riport szerint a 2022 szeptemberétől december végéig tartó időszakban az Oroszországhoz köthető APT-csoportok aolytatták kibertámadásaikat Ukrajna ellen, törlőprogramok és zsarolóvírusok felhasználásával.

Az ESET kutatói észlelték Ukrajnában a hírhedt Sandworm csoport tevékenységét, amely egy korábban nem ismert törlőprogramot vetett be egy energiaipari vállalat ellen. A támadás tavaly októberben történt, ugyanabban az időszakban, amikor az orosz fegyveres erők csapást mértek az ukrán energetikai infrastruktúrára.

Fontos megemlíteni – jelzik a riportban –, hogy gyakran államilag támogatott szereplők működtetnek APT-csoportokat. Bár az ESET-nek nincs bizonyítéka arra vonatkozóan, hogy összehangolt támadásokról van szó, a történtek alapján feltételezhető, hogy a Sandworm és az orosz katonai erők céljai összefüggenek – írják.

Az ESET NikoWipernek nevezte el azt a legutóbb felfedezett törlőprogramot, amely egy már ismert kártékony szoftvercsoporthoz tartozik. A programot 2022 októberében használták egy ukrajnai energiaipari vállalat ellen. A NikoWiper a Microsoft által kifejlesztett SDelete segédprogramon alapul, amely a fájlok biztonságos törlését teszi lehetővé.

A biztonsági cég a kártékony adattörlő programok mellett olyan Sandworm-támadásokat is felfedezett, amelyek során zsarolóprogramokat használtak az adatok törlésére. Ezek esetében a végső cél ugyanaz volt: az adatok megsemmisítése. A hagyományos zsarolóvírus-támadásokkal ellentétben egyébként a Sandworm üzemeltetői nem adnak visszafejtő kulcsot még váltságdíj fejében sem.

Az egész világon

Az ESET 2022 októberében azonosította a Prestige zsarolóvírust, amelyet ukrajnai és lengyelországi logisztikai vállalatok ellen használtak. Ezt követően novemberben egy új, .NET-ben írt zsarolóprogramot fedeztek fel a kutatók, amelyet RansomBoggs-nak neveztek el. Az eredményekről az ESET Research nyilvánosan is beszámolt a Twitter-oldalán. A Sandworm mellett egyébként más orosz APT-csoportok, például a Callisto és a Gamaredon is folytatták az Ukrajna elleni célzott adathalász támadásaikat, amelyek célja a hitelesítő adatok megszerzése és kártékony programok telepítése volt.

Az ESET kutatói egy másik, MirrorFace elnevezésű célzott adathalász támadást is észleltek, amelynek célpontjai japán politikai szervezetek voltak. A jelentés szerint emellett a Kínához köthető csoportok elkezdtek új áldozatokat keresni – a Mustang Panda csoport például egyre nagyobb érdeklődést mutat az európai országok iránt. Vélhetően ez a csoport hajtott végre kibertámadást tavaly szeptemberben egy svájci energetikai és mérnöki ágazatban működő szervezetnél, a Korplug kártékony program telepítésével. A szintén kínai Goblin Panda tavaly novemberben egy TurboSlate elnevezésű backdoor (hátsó ajtó) programmal próbált meg bejutni egy európai uniós kormányzati szervezet tűzfalai mögé.

Az Iránhoz köthető hackercsoportok is folytatták a támadásokat – a POLONIUM például az izraeli vállalatok mellett a zsidó államban bejegyzett cégek leányvállalatait is célba vette, a MuddyWater pedig egy biztonsági szolgáltató ellen intézhetett támadást.

Az Észak-Koreával kapcsolatban álló csoportok hibákat kihasználó exploitokat használtak a világ különböző részein kriptopénzzel foglalkozó cégek és tőzsdék ellen. Érdekes módon a Konni csoport a megtévesztő dokumentumaiban használt nyelvek repertoárját kibővítette az angollal, vagyis nem csupán a megszokott orosz és dél-koreai célpontokat vette célba.

Összességében azt láthatjuk – állapítják meg a szakemberek –, hogy a világ minden térségében aktívak a különféle motivációkkal rendelkező APT kibertámadói csoportok, így a cégek, vállalatok fontos feladata az ellenük való védekezés és megelőzés megerősítése.

Előzmények