Háromévente új notebook, ingyen

Rendhagyó akciót hirdetett az Egyesült Királyságban a Fujitsu Siemens. A ma még japán-német közös tulajdonban lévő PC-gyártó Lifebook 4 Life néven futó programjában azt vállalja, hogy háromévente újra cseréli mindazon ügyfelei Lifebook sorozatú notebookját, akik a gépet 3 év kiterjesztett garanciával vásárolják meg a 2009. március 31-ig tartó promóciós időszakban.

Hol itt a csapda, az apró betűs rész? – hitetlenkedünk jogosan mindannyian, de az ajánlat tényleg nem átverés. A hivatalos részvételi feltételek szerint ahhoz, hogy az ügyfél jogosultságot szerezzen az élete végéig biztosított gépcserére, elég a vásárlást követő 21 napban regisztrálnia és a blokkot megőriznie – ugyancsak az élete végéig. A hároméves garancia nagyságrendileg 100 font körüli felárat jelent a vásárláskor, ami szerény áldozatnak tűnik az akár évtizedeken át biztosított hardverfrissítésért. Ingoványosabb feltétel, hogy az eredeti hardvert működőképes és sértetlen állapotban kell visszaszolgáltatni.

A Fujitsu Siemens brit szóvivője a PC Pro magazinnak azt mondta, hogy terveik szerint az akció összességében nyereséges lesz, ha belevesszük a képbe a garanciakiterjesztések és a hardverkiegészítők vélhetően növekvő eladásait. A feltételek között ugyanis az is szerepel, hogy bővíteni a gépet – például memóriával – kizárólag a gyártó alkatrészeivel lehet. A cég abban is bízik, hogy nem mindenki fog élni a cserelehetőséggel, és aki egyszer nem kér cserét, elveszti a jogosultságát a további cserére.


Egy Lifebook, a 12,1 colos P8020

A háromévente biztosított cseregép minden esetben egy új, „hasonló kategóriájú és hasonló specifikációjú” Lifebook lesz, melynek árát az eredeti gép vételárából kalkulálják ki úgy, hogy azt háromévenként 10 százalékkal növelik. Egy 1000 fontért beszerzett notebookot például először egy legfeljebb 1100 fontos másikra cserélnek le.

Csak a brit szigeteken

Az akció csak az Egyesült Királyságban vásárolt Lifebook S, T, E, Q vagy P sorozatú modellekre vonatkozik, és ügyfelenként legfeljebb 10 gépre. Érdeklődtünk a lehetőségről a Fujitsu Siemens magyarországi leányvállalatánál is, de a cég itthon egyelőre nem tervez hasonló promóciót. A brit kirendeltség honlapja szerint egyébként a Lifebook 4 Life akciónak az az üzenete, hogy a Fujitsu Siemens a tulajdonosváltás ellenére is – jövő áprilistól a PC-gyártó száz százalékban a japán Fujitsu irányítása alá kerül – kitart az üzleti felhasználókat megcélzó Lifebook széria mellett, melyet több mint 20 éve forgalmaz.

A cég ezzel egy időben egy másik akciót is meghirdetett az Esprimo sorozat számára: ebben azt vállalják, hogy ha a gépek három éven belül meghibásodnak, újra cserélik azokat, vagy visszafizetik a vételárat. Itt azonban több kikötés is van: szoftverproblémák, vírusfertőzések, látható fizikai behatás miatti meghibásodások, pixelhibák nem játszanak.

Azóta történt

Előzmények