A francia csendőrség teljes egészében Linuxra vált

Franciaország már régóta szorgalmazza a köz- és az államigazgatásban a nyílt forráskódú szoftverek használatát, s ennek legújabb jele, hogy a mai bejelentés szerint a francia rendfenntartó szervezet, a csendőrség teljes egészében elhagyja a Microsoft termékeit, s Linuxra váltanak.

Egy többéves folyamat zárul le most, amely 2005-ben azzal kezdődött, hogy először böngészésre a Firefoxot, levelezésre pedig a Thunderbirdöt kezdték használni, majd a Microsoft Office helyett az OpenOffice.org-ot rendszeresítették. A csendőrség hivatalaiban – e szervezet Franciaország legnagyobb adminisztratív testülete, körülbelül 100 ezer alkalmazottjuk van – jelenleg 70 ezer Windows XP fut, ám Nicolas Geraud ezredes, a csendőrség IT-osztályának igazgatóhelyettese elmondta az AFP tudósítójának, hogy a fokozatos átállás során mindegyiket lecserélik Ubuntura. A tervek szerint csak akkor váltanak, ha a gépet is leselejtezik, ez idén öt-nyolcezer számítógépet érint, a következő négy év során 12–15 ezer gép kerül sorra, s a teljes átállás 2013–2014 körül fejeződik be – fejtette ki Geraud a Párizsban rendezett Solution Linux 2008 elnevezésű konferencián.

Az ezredes három okkal magyarázta döntésüket (azon kívül, hogy személyes véleménye szerint a Linux felhasználói felületei a professzionális felhasználók számára megfelelőbbek, mint bármelyik másik operációs rendszeréi). Az első az, hogy nem kívánnak egyetlen cégtől függni. A második fontos érv számukra, hogy a csendőrség gépein futó operációs rendszerek felett kizárólag ők akarnak felügyeletet gyakorolni. Harmadikként Geraud a pénzt említette, vagyis számításaik szerint olcsóbb lesz számukra a Linux, mivel már a 2005-ben elindított változtatások is – a licencdíjak elmaradása folytán (2004-ben még 13 ezret kellet megvenniük, az elmúlt három évben viszont csak 27-et) – évi hétmillió eurós megtakarítást eredményeztek.

Azóta történt

Előzmények