Itt az új korszak: MS Office havi díjért – vagy mégse?

A közelmúltban már lapunkban is felmerült a szolgáltatásként kínált szoftverek (Software as a Service – SaaS) ügye a Microsoft kapcsán, s egy tegnapi, Nagy-Britanniából származó információ azt sejteti elsőre, hogy a vállalat már konkrét lépéseket is tett ez irányban. Ámde.

A Fasthosts nevű szolgáltató és hosztingcég lehetővé tette, hogy a felhasználók a Microsoft Office programcsomag többféle változatát a hagyományos licencelési módoktól eltérően, havi díj ellenében használják. A különféle konstrukciók közül a legolcsóbb, ha van a családban diák, akkor akár havi öt fontért (kb. 1800 forint) lehet használni a négy fontos alkalmazást (Word, PowerPoint, Excel, Outlook – az Access már a drágább verzióban van csak benne), ha nincs tanuló a családban, akkor viszont már az összeg háromszorosa a bérleti díj, 15 font. A szoftverek azonban – a letöltés és telepítés után – csak akkor használhatóak, ha a felhasználó gépe kapcsolódik az internetre, vagyis online módban. Azt a cég szóvivője is elismerte, hogy ha munka közben megszakad az internetkapcsolat, akkor elveszhetnek az adatok, ezért a folyamatos automatikus mentést javasolják a felhasználóknak, ám állításuk szerint tervezik egy olyan változat piacra dobását is, amely már offline módban is működik.

Office SaaS

De a kétkedők igen gyorsan reagáltak a hírre. A PC Pro például felhívja a figyelmet arra, hogy 300 fontért már fullos dobozos Office-licenchez lehet hozzájutni, a Home and Student verzió pedig már 75 fontért elérhető – vagyis kinek kellene így a bérelt változat? Már az is furcsa, hogy a Fasthosts honlapján a GYIK szerint a tanulói jogviszonyt nem kell bizonyítani, elég az önbevallás. A ZDnet újságírója, David Meyer megkereste Mark Jeffriest, a Fasthosts vezetőjét, aki kiváló lehetőségnek tartja cége szolgáltatását. Mint elmondta, a könnyű telepítés és az alacsony bérleti díj kifejezetten vonzóvá teheti a projektet. Ám Meyer továbbra is kétkedett, ezért megkereste a Microsoft egyik vezetőjét, aki megerősítette az újságíró véleményét, mi szerint a Microsoft Office-t a jelen körülmények között ilyen módon nem lehet terjeszteni. Ezek után további érdeklődésére már nem kapott választ, a Microsoft képviselője azt mondta neki, hogy a konkrét válasz előtt egyeztetnie kell a terjesztőkkel…

A Microsoft egyébként valóban tett konkrét lépéseket az SaaS irányába, az Open Value Subscription nevű projekt errefelé mutat, mert a kisvállalkozások számára kínál egy rugalmas, a bérleti rendszer felé mozduló rugalmas modellt.

Azóta történt

Előzmények