Foursquare: búcsú a Google-tól

A talán legnépszerűbb geolokációs alkalmazás, a Foursquare komoly változtatásra szánta el magát, ugyanis hivatalos blogjukon bejelentették, hogy az eddig a Google Mapset használó szoftver átállt az OpenStreetMap projektjére. Ez utóbbi oldalnak hasonló a célja, mint a világcég szolgáltatásának, de nem központi, vállalati adatbázist használnak, hanem arra törekednek, hogy a felhasználók segítségével az egész világról egy bárki által elérhető térképet hozzanak létre, emellett pedig jelentős alternatívaként szeretnének fellépni a Google Maps mellett. A Foursquare az új térképet közvetlenül a MapBox nevű induló vállalkozástól kapja.

foursquare

A változtatás okaként a Google drága licencdíja mellett három érvet soroltak fel: a MapBox a komoly jövő előtt álló OpenStreetMapet használja, az új API jelentős rugalmasságot kínál, vagyis a megjelenítésben (betűtípusok és színek) a Forsquare a korábbinál több lehetőséghez jut, illetve a nyílt forrású Leaflet JavaScript library használata is előny.

A Google-nak kevés ellenfele akad a nyílt forrású világban, de az egyik a népszerű OpenStreetMap projekt, és ebben a küzdelemben előkerültek már nem igazán tisztességes eszközök is, melyek nem a Google Maps lejáratását célozták.

Azóta történt

Előzmények