Megnyílt a világ legnagyobb régi térképes online adatbázisa

A héten vált elérhetővé az Old Maps Online weboldal, melynek segítségével több száz éves térképeket tekinthetünk meg online módon, az internet segítségével. A dokumentumok beszerzése érdekében a projekt vezetői nemzetközi együttműködést hoztak létre, a résztvevők között ott van a British Library, a skót Nemzeti Könyvtár, a Cseh Köztársaság Morva Könyvtára, illetve egy híres amerikai gyűjtemény, a San Francisco Bay Area’s David Rumsey Térképgyűjtemény. A dokumentumokat a Portsmouthi Egyetem Nagy-Britannia történelmi földrajzával foglalkozó információs rendszere gyűjti össze a svájci Kloken Technologieszel együttműködve. A tervek szerint az év végére körülbelül 60 ezer térkép lesz elérhető az adatbázisban.

regni hungariae

Habár akadnak már nagy és kiváló történelmitérkép-gyűjtemények az online világban, az Old Mapset a megvalósítás minőségi is kiemeli közülük: a kezelőfelület számtalan lehetőséget biztosít a felhasználók számára. Az internetező földrajzi helyzetét is azonosító oldal rendkívül egyszerűen működik: a Google Mapshez hasonló térképen a minket érdeklő helyre rákereshetünk szövegesen is, de úgy is,hogy kiválasztjuk a megtekinteni kívánt földrajzi részletet, amely lehet akár a teljes világtérkép vagy csupán egy városrészlet is. Egy oldalsó sávban folyamatosan megjelennek a kapcsolódó archív helyrajzi dokumentációk, egy felső görgővel pedig megjelölhetjük, hogy milyen történelmi sávból szeretnénk ezeket megtekinteni. Hangolni időszámításunk után 1000-től napjainkig van lehetőségünk. Ha valamelyik felkínált térképre részletesebben is kíváncsiak vagyunk, rákattintva a felugró ablakra megnézhetjük azt származási oldaláról, a lehető legjobb felbontásban, a nagyméretű képekhez természetesen navigációs eszköztár is tartozik.

A projekt vezetője, Humphrey Southall nem is tagadja, hogy sokat tanultak a Google Maps megoldásaiból, és egy hasonlóan egyszerű és felhasználóbarát oldal megalkotása volt a céljuk.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig az a nézet tartotta magát, hogy az igazi játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szükségük. Ez mára megváltozott, és a gamer laptopok sem maradnak le az asztali nagytestvér mögött.

Azóta történt

Előzmények