Fizetéscsökkentés a Fujitsunál

Ideiglenesen csökkentették három Fujitsu-vezető fizetését, miután a vizsgálatok kiderítették, hogy a számítógépes rendszer meghibásodása okozta a tokiói tőzsde november eleji leállását.

A rendszerleállást – amely a kereskedés szünetelése miatt több milliárd dolláros kárt okozott – egy hibás szoftverfrissítés okozta. A tőzsde it-stábja a Fujitsu szakembereit okolta a leállásért, mivel azok téves upgrade utasításokat adtak. A rosszul telepített szoftver hibáját csak nem sokkal a reggeli tőzsdenyitás előtt fedezték fel, így a kereskedés a nap jelentős részében állt, csak délután fél kettőkor, másfél órával zárás előtt indulhatott meg.

A fiaskó miatt Hiroaki Kurokava elnök hat hónapon keresztül 50 százalékos fizetéscsökkenéssel számolhat, míg Micsijosi Mazuka és Koicsi Hironisi, a Fujitsu pénzügyi rendszereiért felelős vezetők 25-25 százalékos büntetést kaptak, szintén hat hónapra. Négy másik munkatárs a fizetése 10 százalékáról kénytelen lemondani három, illetve hat hónapra.

Naojuki Akikusa, az igazgatótanács elnöke önkéntesen vállalt hat hónapnyi 50 százalékos fizetéscsökkentést, annak ellenére, hogy a tanács őt nem marasztalta el.

Előzmények