Február végén jöhet a Firefox 4

A Firefox 4 kódjának véglegesítésére készül a Mozilla fejlesztői közössége – derül ki a platform programozásáért felelős vezető tegnapi leveléből. A fejlesztői levelezőlistára küldött üzenetet Damon Sicore így kezdi: „Rendkívül keményen dolgoztunk a Firefox 4-en, most eljött az ideje a kiadásnak.”

Hirdetés

A Mozilla-vezető szerint a munka a finiséhez érkezett: a fejlesztőknek sikerült 160-ra csökkenteni az ún. blokkoló (blocker) hibák számát. Blockernek azokat a hibákat minősítik, amelyek elég komolyak ahhoz, hogy indokolják egy kiadását késleltetését – most az elsődleges prioritás ezek megszüntetése. Sicore szerint a bugtalanítással február elejére végezni lehetne, és így még február vége előtt ki lehetne adni a végleges verziót.

Az általa felvázolt menetrend úgy számol, hogy még januárban megjelenik egy béta, majd az első kiadásra jelölt (RC) változat is. Sicore arra hívja fel a tesztelőket, hogy ne kapcsolják ki a plugineket, úgy teszteljék a böngészőt, hiszen minden potenciális hibalehetőséget fel kell deríteni. „A lehető legjobb terméket kell kiadnunk. A Firefox 4 ütős lesz, baromi büszkéknek kell lennünk rá” – írta.

A vázolt kiadási ütemterv azonban változatlanul csak célkitűzés. A Mozilla hagyományosan nem tudja tartani saját fejlesztési menetrendjét: a határidők be nem tartását firtató kérdésekre általában az a válasz, hogy a minőség az elsődleges szempont, az ütemterv csak az után jön. Ezt Sicore most is hangsúlyozta.

Amint az már ismert, a Firefox 4 sok újdonsággal érkezik majd. Ezek közé tartozik az áttervezett felhasználói felület, a webes szabványok (például CSS 3, Canvas, Web Sockets) kibővített támogatása, a jobb minőségű oldalmegjelenítés, a helytelenül működő pluginek miatt bekövetkező összeomlás elleni védelem, új szervező az add-onokhoz, az Audio Data API és a HTTP Strict Transport Security (HSTS) protokoll támogatása, valamint Windows Vista és Windows 7 platformon a grafikus megjelenítés hardveres gyorsítása.

Azóta történt

Előzmények