Felvették az Intelt a BMF-re

Magyar Bálint oktatási miniszter és Mark Harris, az Intel EU régióért felelős felsőoktatási és kutatási igazgatója ma felavatta a BMF Neumann János Informatikai Főiskolai Karán (NIK) a világ vezető processzorgyártójának támogatásával létesített Intel Rendszertechnikai Laboratóriumot. A Intel Hungary és a kar közötti együttműködés keretében a vállalat egy 25 munkahelyes, kétmagos Pentium D processzorokkal felszerelt laboratórium létesítéséhez járult hozzá, és az intézmény rendelkezésre bocsátott szoftvereszközöket a többszálas processzorarchitektúrák alkalmazásához és kutatásához.

Az Intel és a BMF együttműködése közel hétéves múltra tekint vissza. 2000-ben a NIK mint a magyar egyetemek számára kiírt “Intel solutions for Internet > economy” verseny győztese 75 000 dolláros támogatásban részesült. A verseny célja többek között az volt, hogy a magyar felsőoktatás kiemelkedő intézményeiben e-kereskedelem-központú kutatásokat és kurzusokat támogatva segítsék elő az internetes gazdaság fejlődését. Mark Harris elmondta, hogy az Intel felsőoktatási programja jelenleg a világ több mint 30 országának több mint 110 egyetemére terjed ki.

Dr. Sima Dezső kari főigazgató az ünnepélyes avatáson kiemelte: az új laboratórium lehetővé teszi, hogy a kar jelenlegi és jövőbeni mérnök-informatikus hallgatói az új technológia megjelenésével közel egy időben mind BSc, mind MSc szinten megismerkedjenek a legkorszerűbb informatikai eszközökkel, és a kar a processzorarchitektúrák hatékonysági kérdéseire irányuló eddigi kutatási tevékenységét a többmagos, többszálas processzorokra is kiterjessze. A főigazgató szándéka – amint azt több alkalommal hangsúlyozta – minél több meghatározó piaci szereplőt bevonni az oktatás támogatásába. A Intel mellett a kar aktív támogatói között megtalálható a Cisco, a HP, az IBM, a Microsoft, a Nokia, a Novell, az Oracle és a Symantec is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • SAP-központ létesült a BMF-en

    A Budapesti Műszaki Főiskola legújabb kompetencia-központja az SAP-val együttműködésben jött létre. Indul az alkalmazásmenedzsment szakirány.

  • Győr az Intel városa

    A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói, oktatói mostantól Wi-Fi hálózaton keresztül is kapcsolódhatnak az egyetem számítógépes rendszeréhez.

  • Oracle-központ létesült a BMF-en

    Újabb kompetencia-központot jelentettek be az informatikusképzés hazai fellegvárában.

Előzmények