Felturbózza a Windows XP-t az SP3

A Windows XP-hez jövőre kiadni tervezett harmadik szervizcsomag (SP3) javítja az operációs rendszer teljesítményét – legalábbis ezt állítja saját tesztprogramján végzett méréseire hivatkozva egy floridai cég. A Devil Mountain Software korábban ugyanezt a mérést elvégezte a Vista SP1 béta-verziójával is, ott azonban csupán hibaszázalékon belüli, marginális gyorsulást tapasztaltak.

„Kellemes meglepetés volt számunkra, hogy a Windows XP Service Pack 3 (v. 3244) észrevehető teljesítményjavulást hoz. Az OfficeBenchcsel mért adatok 10 százalékos gyorsulást mutattak az SP2-es konfigurációhoz képest” – írta a cég blogjában Craig Barth műszaki igazgató. Az OfficeBench a vállalkozás tesztrendszerének egyik komponense, amely a Microsoft Office 2007 alatt egy szkriptben megírt feladatsor végrehajtási idejét méri. Barth szerint kellemes meglepetés lesz a felhasználók számára a váratlan gyorsulás, hiszen a Microsoft – nem úgy, mint a Vista SP1 esetében – itt nem ígért jobb teljesítményt, csupán hibajavításokat.

Ez persze rossz hír a Vista számára, amely ebben a benchmarkban több mint kétszer lassabb, mint avulófélben lévő elődje. A ComputerWorld megkérdezte a Microsoft véleményét is az eredményekről. A szoftvervállalat szóvivője azt hangsúlyozta, hogy ezek szervizcsomagok még nem kész termékek, ezért a mérésekkel érdemes megvárni a végleges változatokat.

Azóta történt

Előzmények