Külön biztos irányítja az állami hálózatok konszolidációját

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a múlt hét végén féléves időtartamra miniszteri biztost nevezett ki, akinek a feladata a kormányzati célú távközlési hálózatok konszolidációjával, új működési modelljével kapcsolatos feladatok koordinációja. Az új biztos, Both Zoltán, a Kopint-Datorg Zrt. elnöke az állami tulajdonú cégnél a megbízatása idején, 2011. július 1-jétől december 31-éig is megtartja tisztségét.

Hirdetés

A munkájáért javadalmazást nem kapó Both Zoltán célfeladatának teljesítése során együttműködik a kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkárral. A miniszteri rendelet szerint feladatai ellátásába a Kopint-Datorg Zrt., a Magyar Posta Zrt., az MVM Zrt., a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet, a MÁV Zrt., az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ vezetőin keresztül az intézmények megfelelő szakértelemmel rendelkező munkatársát szakértői közreműködőként – a szükséges mértékben – bevonhatja.

A miniszteri biztos megbízása a következő hálózati elemekre terjed ki: Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat és alrendszerei, Zártcélú Rendészeti Hálózat, Informatikai Közháló, K-600/KTIR Hírközlési és Informatikai Rendszer, HBONE (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program, Hungarnet) IP gerinchálózata, családi anyakönyvi rendszerben a rendszerhez csatlakozó végpontok közötti adatátviteli hálózat, az azonos telephelyen belüli (helyi) adatátviteli hálózatok kivételével, az okmányirodák közötti összeköttetést biztosító adatátviteli hálózat, a helyi hálózatok kivételével, a Bírósági Hálózat és az Ügyészségi Hálózat a helyi hálózatok kivételével, a Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat szolgáltató oldali végpontjai közötti adatátviteli hálózat, a helyi hálózatok kivételével.

A biztos főbb feladatai: ezeken a hálózatokon mérje fel az eredményességet, a hatékonyságot, a működtetés költségeit, a létező szerződéseket, mérje fel a vagyoni állapotokat, vizsgálja meg az ellenőrzési módszereket, állapítsa meg a rövid- és középtávú igényeket, Illetve a teljes állami intézményrendszert lefedő új szolgáltatási konstrukció első lépcsőjének kidolgozása augusztus 5-ére, a másodiké december 5-ére.

Azóta történt

Előzmények