Holnaptól olcsóbb lesz a roaming

Brüsszel roamingrendelete értelmében július 1-jétől ismét – most utoljára – csökken az uniós tagországban kezdeményezett és fogadott hívások, illetve mobilinternetes forgalom ára. A barangolásos beszédhívások nettó kiskereskedelmi díjának felső határa holnaptól 39 centről 35 centre mérséklődik, a fogadott hívások percdíja pedig 15-ről 11 centre csökken. Ugyancsak holnaptól 1 megabájt adatforgalomért a jelenlegi 80 cent helyett legfeljebb 50 cent roamingdíjat kérhetnek egymástól a szolgáltatók – itt az operátorok közti elszámolás alapját adó nagykereskedelmi árról van szó –, ez azonban nem feltétlenül lesz érzékelhető a kiskereskedelmi mobilinternet-díjakban, azokra ugyanis nem terjed ki a szabályozás.

A roamingtarifák radikális csökkentéséért a korábbi távközlési biztos, Viviane Reding indított harcot, ő volt az, aki négy évvel ezelőtt az árbevételüket féltő mobilszolgáltatók tiltakozása ellenére is keresztülvitte az erről szóló törvényjavaslatot az Európai Parlamenten. Az általa kijárt új szabályozás a telefonhívások (beszéd) és az adatforgalom (internet, sms) uniós roamindíjait 2011-ig évente lépcsőzetesen csökkentette; a díjmaximalizálás hatálya 2012. június 30-án lejár.

A várakozások szerint az árszabályozást bevezető hatósági beavatkozásra csak addig lett volna szükség, amíg a piacon nem indul be az egészséges verseny. A problémák azonban nem oldódtak meg. Noha a szabályozás hatására számos országban csökkentek a barangolási díjak – Magyarországon az euróárfolyamok alakulása miatt egyébként 2009-ben például nem, amint arra a HWSW rámutatott –, a háttérben meghúzódó probléma, nevezetesen a verseny hiánya, megmaradt.

Ezt egy ma kiadott jelentésben az Európai Bizottság (EB) is elismerte. Brüsszel szerint ez magyarázza azt, hogy a barangolásért fizetett árak tartósan a kiskereskedelmi árküszöb közelében maradtak.

A magas roamingdíjak ellen elődjéhez hasonlóan elhivatottan küzdő új biztos, Neelie Kroes ezért – amint azt már hónapokkal ezelőtt jelezte – további szabályozásra fog javaslatot tenni. A második Barroso-bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke azt szeretné elérni, hogy 2015-re a belföldi és az EU-n belüli „külföldi” telefonálás, sms-ezés és internetezés díjai közötti különbség gyakorlatilag megszűnjön.

Az EB ezért rövid időn belül előterjeszt egy olyan javaslatot, amely „a hang-, sms- és adatátviteli piacok strukturális problémájának” hosszú távú megoldását biztosíthatja. „Az új árküszöbök egy évig átmenetileg csökkenteni fogják az EU-n belül kezdeményezett és fogadott beszédhívások kiskereskedelmi árait. Azonban a barangolással kapcsolatos problémát a gyökerénél kell kezelni, vagyis tartós szerkezeti átalakításra van szükség. A EB ezért hamarosan új, átfogó javaslatcsomagot terjeszt elő, amelynek célja a roamingpiacokon tapasztalható versenyhiány egyszer és mindenkorra való megszüntetése” – nyilatkozta Kroes.

Azóta történt

Előzmények