Felgyújtottak egy önvezető autót, Kalifornia szigorítana

A kaliforniai törvényhozók szigorúbb szabályozásokat követelnek, miközben a tömeg megrongálta és felgyújtotta a Waymo egyik autóját.

Már nem csak a General Motors alá tartozó Cruise robottaxi balesete miatt forrongnak egyes emberek az önvezető autók kapcsán. A múlt héten a Waymo egyik autója egy biciklisnek ment egy kereszteződésben.

A jelek szerint a hasonló balesetek miatt végleg betelt a pohár egyeseknél. San Franciscóban egy egyébként ünneplő tömeg megrongálta a Waymo egyik önvezető autóját, majd felgyújtotta azt. Ez volt eddig a legpusztítóbb támadás/tüntetés az önvezető autók ellen az USA-ban.

Szakemberek szerint ez a vandalizmus jól jelzi, milyen kaotikus a környezet a régióban az önvezető autók kapcsán, az emberek egyre ingerültebbek. Ezzel párhuzamosan a kaliforniai törvényhozók is jelezték, hogy szigorítani akarnak, emberi sofőr nélkül nem akarnak önvezető tehertautókat sem.


[+]

Dave Cortese szenátor szerint ezek a balesetek egyértelműen jelezték, új törvények kellenek.

Mások úgy fogalmaztak: a teherautóknál mindenképp kell emberi sofőr, amíg lesz valami terv arra, hogy a tech cégek ne nyomják le a torkunkon a nem biztonságos technológiákat. A biztonsági aggályok mellett sokan az álláshelyeket is féltik.

Szakszervezetek szerint a Cruise és a Waymo balesetei azt mutatják, a technológia nem áll készen, a tech cégek önszabályozásában nem lehet bízni.


[+]

Texasban és Arkansasban egyébként lehet önvezető teherautót tesztelni és használni, Kaliforniában ezt most tervezik engedélyezni, de a törvényhozók ezt nem engednék. Az ügy annyiból mindenképp furcsa, hogy a szigorúbb útvonalakon közlekedő önvezető teherautók eddig nem okoztak nagyobb balesetet.

A Cruise kapcsán több nyomozás folyik, az igazságügyi minisztérium felől is. A Waymo balesetét a helyi rendőrség vizsgálja.

Azóta történt

Előzmények