Felébredt a Philae, újra kommunikál

Tavaly novemberben az emberiség történetében először, sikeresen tárgyat juttatunk egy üstökösre. A Rosetta űrszondája, Philae ezután hatvan órán keresztül működött, majd a kapcsolat megszakadt. A landolás nem úgy sikerült a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön, ahogy azt a mérnökök tervezték, ezért a napelemeit nem sikerült kellőképpen visszatölteni.

Mivel november óta az űrbéli kőzet közelebb került a Naphoz, a Philae mostanra elég energiát nyert, hogy újra működésbe álljon. Az egység negyed órája a Twitteren jelentkezett be. A Rosetta tíz éve indult útjára, a leszállóegység pedig végre folytathatja a munkát.

Azóta történt

Előzmények

  • Magyarok az űrben

    A Telenor Okostelefon Akadémián előadást tartott a Puli Space Technologies, a SES pályázatán pedig egy magyar diák is közönségdíjat kapott.

  • Sikeresen landolt a Rosetta űrszondája

    Sikeresen landolt a Rosetta űrszondája a Philea, azóta zenét hallgat. Most ön is kipróbálhatja, milyen buli megy 500 millió kilóméterre a Földtől.

  • Ma landol a Rosetta

    A tíz évvel ezelőtt indított űrszonda ma megpróbál leszállni egy üstökösre. Ha sikerül, az bekerül a történelemkönyvekbe. Sok a kérdőjel.