Hirdetés

Magyarok az űrben

A 8. Okostelefon Akadémia résztvevői arra keresték a választ, hogyan lehet a technológia, az okoseszközök segítségével sikerre vinni a jó ötleteket. Egy Holdat megcélzó magyar fejlesztés, a Puli Space űrszonda és a Puli Space programot népszerűsítő okostelefon alkalmazás is ellátogatott a Telenor közösségi rendezvényére.

Hirdetés

A magyarok „otthon vannak” az űrben. Elég ha Farkas Bertalanra, a Masat-1-re, vagy épp a Rosetta küldetésre gondolunk. Sőt, a legifjabbak között is számos érdeklődő szempár kémleli az éjszakai eget: a SES által negyedik alkalommal meghirdetett ASTRA Tehetség gyermekrajzverseny, melyet Magyarországon, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában rendeztek meg, a közönségszavazatok alapján a Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákja, a 11 éves Both Marietta a legjobbak között szerepelt. A pályázat jótékony célt szolgált: az ASTRA minden beküldött kép után 1 eurót adományozott a Vöröskeresztnek.

A Puli Space Technologies a Google Lunar X PRIZE versenyre építette meg Pulit, a habverőlapátra hasonlító kerekekkel rendelkező űrszondát. A nemzetközi versenyt az nyeri, akinek űrjárműve 2016 végéig elsőként jut el a Holdra, ott legalább 500 métert halad és nagy felbontású felvételeket küld a Földre. A magyar fejlesztés a Hold felszínét szimuláló sivatagi teszteken kiválóan szerepelt (erről videó is készült); a projekt teljesítéséhez és támogatók megnyeréséhez egy új okostelefon applikációt fejlesztett a csapat, amellyel mindenki követheti mindennapjaikat. Mind az űrszonda, mind az új mobilalkalmazás megtekinthető volt az Okostelefon Akadémián, ahol a fejlesztőcsapat az előttük álló kihívásokról is beszámolt.

Both Marietta közönségdíjas pályamunkája
Both Marietta (11) közönségdíjas pályamunkája (forrás: SES ASTRA) [+]

„Amikor 2010 júniusában elhatároztam, hogy benevezünk a Google Lunar XPRIZE versenyére, nagyon sok kétkedéssel fogadtak bennünket, de mára sokkal messzebbre jutottunk, mint azt bárki hitte volna. Hiszem, hogy kemény munkával, kitartással, alázatossággal, és egy csipetnyi szerencsével magasra tudunk szállni, és remélem, hogy számos magyar másként fog tekinteni a Holdra a jövőben.” – mondta el Dr. Pacher Tibor, a Puli Space Technologies vezetője.

Az Okostelefon Akadémián a jó ötletek megszületését és megvalósítását körüljáró előadásokban több előadó egyetértett abban, hogy az ígéretesnek tűnő ötleteket nem érdemes magunkban tartani, legjobb, ha azonnal belefogunk a megvalósításba. „Ha nem lépünk a világ elé, soha nem tudjuk meg, hogy az ötletünk valóban jó-e.” – hangsúlyozta Faix Csaba, a mára több mint 50 millió felhasználóval büszkélkedő Prezi regionális PR vezetője.

Azóta történt

Előzmények