Hivatalos: harminc szervert foglalt le a BRFK

Bár ma délutánra sajtótájékoztatót ígért a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a múlt heti szerverlefoglalások ügyében, e helyett csupán egy konkrétumokban nem bővelkedő közleményt adtak ki az esetről. Mint megtudtuk: a rendezvény azért maradt el, mert a meghirdetett időpontot később az ORFK foglalta le. Az ügyben sajtótájékoztatót később sem tartanak.

Hirdetés

A kiadott közleményből az derül ki, hogy a múlt hét csütörtökén a nyomozók budapesti és Pest megyei helyszíneken tartottak razziát, melynek során 30 szervert és „számos merevlemezt” foglaltak le. Egyelőre a gépeken tárolt tartalmakat még vizsgálják, a vagyoni kár mértékét azonban már előzetesen is több mint 200 millió forintra becsülik. Az ügyben három személy ellen indul eljárás – olvasható a kommünikében.


Fotó: BRFK

Az összehangolt akció hatására a múlt héten jelentősen visszaesett a budapesti internet-kicserélő központ (BIX) forgalma. Ennek alapján kezdetben azt feltételezte az internetes közösség, hogy számos nagy torrent- és ftp-szervert kapcsolt le a rendőrség – az első hírek még 80 szerver lefoglalásáról szóltak –, de később kiderült, hogy sok oldalt egy újabb razziától tartva maguk az üzemeltetők állítottak le ideiglenesen. Jelenleg az tűnik biztosnak, hogy a bitHUmen nevű torrenttracker kiszolgálóit lefoglalta a rendőrség. Ezen a regisztrált felhasználók a filmek, zenék, szoftverek letöltéséhez szükséges linkekhez férhettek hozzá, magukat a tartalmakat nem e gépeken tárolták.

A rendőrségi közlemény ugyanakkor arra utal, hogy az akció elsődlegesen nem a torrentoldalak, hanem fizetős ftp-szerverek ellen irányult, melyek a megosztott tartalmakat tárolják is. „A rendelkezésre álló adatok szerint megalapozott gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy nagy mennyiségű illegális tartalom érhető el az interneten hozzáférhető szervereken, melynek terjesztése engedélyköteles tevékenység. [...] A szerverek tartalmához oly módon lehetett hozzáférni, hogy egy meghatározott bankszámlára a letöltési időszaknak és sebességnek a függvényében több ezer forintot kellett megfizetni, melyért hozzáférési jogosultságot kapott a fizető, ezáltal az illegális tartalom elérhetővé vált számára” – fogalmaz a közlemény. Hogy sikerült-e kiiktatni hazai ftp-szervereket, és ha igen, melyeket, a rendőrségtől nem tudtuk meg.

De – amint az esetről naplószerűen közvetítő Webisztán bejegyzéseiből kiderül – voltak járulékos veszteségek: a rendőrség lefoglalt illegális fájlmegosztással egyáltalán nem foglalkozó, ártatlan szervereket is, ami miatt legitim weboldalak váltak elérhetetlenné. Ezek tulajdonosai hosszabb-rövidebb utánajárást követően kapták vissza a gépeiket.

Korábban feltételezték, hogy az akció az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) vagy a Pro Art bejelentése alapján indult, ám – mint kiderült – a szervezetek a sajtóból értesültek a razziáról. Csakúgy mint a Nemzeti Nyomozóiroda csúcstechnológiai bűnözés elleni osztálya, melyet – nem logikátlanul – ugyancsak hírbe hoztak a lefoglalásokkal. Az infonyomozóknak azonban nem volt köze a razziához – mondta el lapunknak még pénteken Gazdag Tibor alezredes, a részleg vezetője.

Azóta történt

Előzmények