Hirdetés

Megjelent a Fedora 10

Tegnap délután óta elérhető a Red Hat közösségi fejlesztésű disztribúciójának legfrissebb változata, a Fedora 10. Az újítások érintik a virtualizációt, a hálózatkezelést, a rendszerindítást és a biztonságot, s a csomag tartalmazza az OpenOffice.org 3-as, legújabb változatát is.

Az új virtualizációs képességek lehetővé teszik a virtuális gépek és háttértárak távmenedzselését. A Fedora Team szerint így olyan távoli gépeket is tudnak kontrollálni, melyekhez a fizikai hozzáférés korlátozott vagy lehetetlen. A Fedora 10 felhasználói már az internetkapcsolatukat is megoszthatják másokkal, valamint az új, grafikus indítási rendszernek (Plymouth) köszönhetően felgyorsult a rendszerstart. A biztonsági oldalon hozzáadták a rendszerhez a SecTool nevű audit eszközt.

Fedora

Javítottak a Fedora 9-ben megjelent PackageKiten is, amely a szoftvertelepítésekért és -frissítésekért felelős. „A Fedora 10-ben – ha a felhasználó le akar játszani egy médiaállományt – a PackageKit felajánlja a lehetőséget kodekek keresésére” – írta a Fedora Team egy blogbejegyzésben. „A felhasználó engedélyével az összes beállított tárolóban végigfut a keresés, települ a megfelelő kodek, majd elindul az állomány lejátszása.” Ezt a lehetőséget később kiterjesztik például a betűtípusokra és az alkalmazásokra is.

A Fedora új kiadásában kipofozták az audio alrendszert is, ezentúl kevesebb árammal is beéri; „óriási mennyiségű” webkamera támogatása is a rendszerbe került; javítottak a nyomtatótámogatáson, végül pedig minden eddigi operációs rendszernél több hardvert támogat az új disztribúció.

Azóta történt

 • Megjelent a Fedora 11

  Az általában nagyjából félévente frissített rendszer új kiadása gyorsabb bootolást ígér.

Előzmények

 • A Fedora a legnépszerűbb Linux

  Számháborúznak a közösségi disztribúciók. Avagy hogyan mérhető egy rendszer felhasználói bázisának nagysága?

 • Linuxok harca

  A Novell a Red Hattól szeretne ügyfeleket elcsábítani új akciójával.

 • A Canonical alapítója hisz a Linux-bizniszben

  Az Ubuntu még nem termel profitot, de Shuttleworth szerint még néhány évig érdemes várni.

 • Mennyit ér a Linux?

  Egy kalkuláció szerint majdnem 11 milliárd dollárt. Legalábbis ha a közösség helyett egy szoftvercég rakná össze, ennyibe fájna a fejlesztés.