Épül a Precrime, Tom Cruise-ok kerestetnek

Az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma, a Homeland Security elkezdte annak a rendszenek a tesztjét, mely a tervek szerint arra hivatott, hogy „felfedje a határállomásokon, a repülőtereken, illetve más köztereken az emberek fejében kerengő gonosz gondolatokat” – írja a New Scientist, akik tavaly már tudósítottak a projekt beindításáról.

A kommentátorok többsége már a tervek hallatán is azt állította annak idején, hogy lehetetlen feladatra vállalkoznak, amikor a fizikai jelek (pulzusszám, a lélegzés ritmusa és intenzitása, a bőr hőmérséklete vagy az arckifejezések) alapján működő rendszert készítenek az emberek gondolatainak, szándékainak feltérképezésére – kézenfekvő volt a nem túl hízelgő összehasonlítás Steven Spielberg filmjének, a Különvélemény-nek (Minority Report) alapsztorijával, ahol az úgynevezett „precogok” tevékenységére épül egy bűnmegelőző szervezet. Ám a Homeland Security munkatársai most azt állítják, hogy eddig kedvezőek a tapasztalataik, a technológiai támogatás sokat segíthet abban, hogy az adott tömegből ki tudják választani, kit kell „félrehívni egy kis beszélgetésre”.

Ez a projekt egy nagyobb, öt évre tervezett kutatásnak és fejlesztésnek a része, melynek keretében például új technológiákat és módszereket vezetnek be a határállomásokon megfordulók szűrésére és nyilvántartására. A múlt héten indított fázisban a program (Future Attribute Screening Technologies – FAST) fejlesztői egy teszt során, amikor 144 önkéntesen próbálták ki, saját állításuk szerint meglepően jó eredményt értek el: a különféle viselkedésekre felkért emberek esetében 80 százalék körüli pontossággal meg tudták határozni a viselkedés jellegét (ellenséges, titkolózó, határozatlan stb.). Az persze kérdés, hogy a már szinte hihetetlenül magas arányt a FAST élesben, nem önkéntesek részvételével képes lesz-e produkálni.

FAST
Nagyításhoz klikk! a képre

A már említett kétségek mellett természetesen felmerültek más aggályok is: például az, hogy az egészségi állapot jellemzői – melyeknek a FAST sok elemét feltárja – a személyes adatok körébe tartoznak, ezért minimum kérdéses ezek hozzájárulás nélküli vizsgálata. Erre a felvetésre a Homeland Security munkatársa azt mondta, hogy rendszert komolyan megvizsgálták adatvédelmi szempontból is, s véleménye szerint nem történik jogsértés, mivel a szenzorok adatait nem rendelik nevekhez, csak a kiválasztáshoz szükségesek, s akkor sem tárolják ezeket az információkat, ha egy embert gyanúsnak, netán vétkesnek találnak.

A jelenlegi megoldás, a tesztrendszer már „ránézésre” is meglehetősen fura, ugyanis a mobilitás érdekében (hogy a nagy rendezvényekre könnyen szállítható legyen) egy pótkocsiban rendezték be – akár nálunk a mobil tüdőszűrőket, illetve ahogy a New Scientist szerzője keserűen megjegyzi: ha minden „jól” alakul akkor ezek a „szűrőállomások” a mobilvécék és a mozgóbüfék mellett a jövőben a nagy rendezvények tartozékai lesznek.

Azt mindenesetre még nem látni, hogy a Bruce Schneier-féle „biztonsági színház” (security theatre) egy újabb, méregdrága előadása zajlik-e, vagy a FAST eléri azt a szintet legalább, amelyet a ma már elfogadottnak tekintett poligráfok.

Azóta történt

Előzmények