Elkészült a Precrime különleges számítógépes rendszere

A november közepén tartott Monaco Media Forum 2008 nevű rendezvényen mutatta be a Los Angeles-i székhelyű, ám Barcelonában is laboratóriumot fenntartó Oblong Industries nevű, néhány éve alapított cég nagy visszhangot kiváltott fejlesztését, a g-speak nevű rendszert, mely gyakorlatilag azt a gesztusokkal irányított számítógépes platformot jelenti, amelyet a Különvélemény című filmből ismerhetünk.

Hirdetés


Az Oblong az MIT Media Labjából nőtt ki, s munkatársai annak idején, a Minority Report forgatásakor Steven Spielberg szaktanácsadói voltak. A most bemutatott rendszert a mérnökök térbeli operációs környezetnek hívják (spatial operating environment – SOE), melynek fejlesztését az MIT-n már az 1990-es évek elején elkezdték. Ez egyfajta kombinációja a gesztusokkal megvalósított input-outputnak, a rekombináns hálózatnak és a „real-world” képpontoknak (vagyis az input adatoknak van egy, a valódi térben megadott identitása és pozíciója). Az irányító kesztyű segítségével háromféle módon lehet parancsokat kiadni: a kéz helyzetével, mozgatásával, illetve rámutatással. A technológia bemutatása, illetve a fejlesztés története elolvasható a cég honlapján.

Hasonló, ám korántsem ennyire kiterjedt fejlesztéseket mások is mutattak már be: a Toshiba a nyáron állt elő egy gesztusvezérelt megoldással, illetve a Fraunhofer Intézet is közzétette már az úgynevezett iPoint Presentert, amely abban is különbözik a g-speaktől, hogy nem kell hozzá speciális kesztyű.

S hogy milyen területeken használható egy ilyen rendszer? A kutatók szerint alkalmazható nagy adattárak elemzésénél, háromdimenziós interfészek esetében, hatékony lehet több felhasználós alkalmazásoknál, számítógépek és nagy képernyők integrálhatók vele egy épületen vagy szobán belül, illetve interaktív, vállalati hálózaton futó alkalmazások futtatását is elképzelhetőnek tartják. A Linuxszal és Mackel is kompatibilis platformot egyébként óriáscégeknél, kormányzati szerveknél és néhány egyetemen már használják, többek között pénzügyi szolgáltatásokra, hálózati központokban, logisztikai feladatokra, orvosi képalkotásra stb.

Előzmények