Új, magyar Facebook-törvényt javasol Péterfalvi Attila

Egy sajátos, nemzeti szabályozást szeretnének a szakértők, ám egy ilyen megalkotása komoly nehézségekbe ütközik.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke javaslatot tett arra, hogy a kormány alkosson a közösségi médiáról jogszabályt, amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóság felülbírálhassa ennek jogosságát – olvasható a Magyar Nemzet szombaton megjelent tudósításában.

Mindennek hátterében az áll – értelmezi a lap a közelmúlt történéseit –, hogy a nyár folyamán immár a második személyes profilfelfüggesztési hullám söpört végig a Facebookon. Tömegével, indokolatlanul, szűrés nélkül függesztett fel a Facebook személyes profilokat, amelyeket csak a személyi igazolványról készült fotó elküldése után, napokkal később oldottak fel.

A szintén nyilatkozó Simon János politológus szerint a Facebook hullámszerű felfüggesztéseinek valódi okairól egyelőre találgatások folynak, de az mindenképpen egyértelmű, hogy a Facebooknak nagy szerepe van a közvélemény formálásában, mert az oldalt a legkisebb településeken is elérik. A politológus kijelentette: aki a Facebookot uralja, pont olyan, mint aki televíziós csatornák felett rendelkezik.

Péterfalvi Attila ezért új jogszabályok megalkotására tett javaslatot az Igazságügyi Minisztérium által létrehozott Digitális Szabadság munkacsoport ülésén. A NAIH vezetője szerint a magyar gyakorlatot figyelembe véve aggályos az okmánymásolás, ami az adatvédelmi szabályzat elveivel és a magyar adatvédelmi hatóság gyakorlatával is ellentétes: „Túlzónak tartom ezt a gyakorlatot, de a Facebookra nem a magyar szabályok, hanem egységes európai szabályozás vonatkozik. A magyar hatóság nem indíthat vizsgálatot. Viszont az információáramlás oldaláról nézve szükség van új jogszabályok megalkotására.”

Az ülésen az elnök felvette, hogy a személyes profilok felfüggesztésének felülvizsgálata legyen magyar kompetencia: „Azt a javaslatot tettem, hogy létre kellene hozni egy magyar hatósági eljárást, amelynek során a magyar hatóság kötelezi a Facebookot az indokolatlan letiltások felülvizsgálatára, hogy a véleménynyilvánítás valóban szabad maradjon – mondta el a Magyar Nemzetnek Péterfalvi Attila.

Azóta történt

Előzmények