Az alkalmazások ellenőrzésére kéri felhasználóit a Facebook

A közösségi oldal vezetése gőzerővel dolgozik a kármentésen, miközben Mark Zuckerberg meghallgatáson vesz részt.

A vállalat tegnapi esti közleményében jelentette be, hogy a korábbi ígéretnek megfelelően 2018. április 9-étől kezdődően a Facebook minden felhasználója, így a magyar felhasználók hírfolyamában is megjelenít majd egy olyan figyelmeztetést, amelynek linkjére kattintva azok egyszerűen áttekinthetik, hogy milyen alkalmazások férnek hozzá a közösségi hálózaton tárolt adataikhoz. A felületen keresztül lehetőségük lesz arra, hogy megvonják az adataikhoz való hozzáférést azoktól az alkalmazásoktól, amelyeket nem kívánnak többé használni.

Erre ugyan eddig is volt lehetőség a beállítások között, ám a javában zajló botrány – melynek következtében Mark Zuckerberg holnap kongresszusi meghallgatáson vesz részt, de beszámolója előzetes szövege már elérhető – hatásainak enyhítésére döntött úgy a Facebook, hogy kiadnak egy ilyen figyelmeztetést.

Az adatvédelmi beállítások módosításának felajánlásán kívül a felületen keresztül a felhasználók áttekinthetik a korábban már törölt (tehát az adatokhoz jelenleg már hozzá nem férő) applikációk listáját. Azokat a felhasználókat, akiknek adataihoz a This Is Your Digital Life alkalmazás vagy a Cambridge Analytics cég hozzáférhetett, a Facebook ugyancsak a hírfolyamon keresztül fogja értesíteni: ők egy, a Súgóközponton keresztül elérhető eszköz segítségével kaphatnak információt arról, hogy adataikkal történt-e visszaélés, vagy sem. Ugyanakkor az alkalmazások hozzáférési jogosítványaival kapcsolatos beállításokat ők is ugyanazon a felületen végezhetik el, mint a többi felhasználó.

Április 9-én a Facebook egy tudományos kutatási kezdeményezést is bejelentett, amelyen keresztül a vállalat szeretné megerősíteni a társadalomkutatókkal való globális együttműködését. Ennek első lépéseként egy független, előre tekintő értékelés készül majd a Facebook és a közösségi média választásokra, és a demokráciára gyakorolt hatásáról. A kezdeményezés keretében tudományos kutatók kapnak majd finanszírozást kutatásaikhoz, valamint hozzáférhetnek a Facebook által védett, adatvédelemmel ellátott adatkészletekhez is. A kezdeményezésről a Facebook blogbejegyezésében olvashatóak további információk.

Azóta történt

  • Bug vagy feature?

    Az ügy kissé homályos, de nagyon valószínű, hogy ez az a szürke terület, melyről az érintettek nem szívesen beszélnek.

Előzmények