Tim Cook kijelentése miatt tovább perelhetik az Apple-t

Egy bíró visszautasította az Apple kérését, így folytatódhat a csoportos kereset az Apple ellen, amely Tim Cook egy korábbi kijelentése miatt indult: a vád szerint ezzel kárt okozott a befektetőknek.

Yvonne Gonzalez Rogers amerikai kerületi bíró visszautasította az Apple kérését, így a bíróság nem ejti azt a csoportos keresetet, amely a cupertinói cég ellen indult Tim Cook vezérigazgató egy korábbi kijelentése miatt.

A vád szerint Cook megpróbálta eltitkolni az iPhone-ok iránti csökkenő kínai keresletet, ezzel pedig megkárosította a befektetőket. A pert egy brit nyugdíjalap kezdeményezte, mivel egy nap alatt 74 milliárd dollárral csökkent korábban az Apple piaci értéke.

Tim Cook 2018. november 1-jén megjegyezte, hogy bár az Apple nyomás alatt van az eladások terén a meggyengült fizetőeszközök miatt szenvedő piacokon (mint Brazília, India, Oroszország vagy Törökország), de ő maga Kínát nem sorolná ebbe a kategóriába. Néhány nappal később azonban az Apple a gyártás befékezésére utasította a beszállítóit, majd januárban 9 milliárd dollárral, váratlanul mérsékelte a negyedéves előrejelzését, az USA és Kína közötti feszültségekre hivatkozva.

Az iPhone megjelenése óta ilyen csökkentett árbevételi előrejelzésre nem volt példa, másnap 10 százalékot zuhantak a részvények.

A bíró szerint Cook az Apple kínai eladásainak jövőjéről beszélt, nem a múltbeli teljesítményükről vagy a fizetőeszközökről, és szerinte azt is tudta az Apple, hogy lassul a kínai gazdaság, továbbá voltak adataik, amelyek alapján nyilvánvaló volt, hogy a kereslet csökkenhet. Szerinte ez jelentheti azt is, hogy nem jelezték a kockázatokat, ezzel pedig kárt okoztak a peres félnek.

Azt persze mondani sem kell, hogy amennyiben az érintettek megtartották a részvényeiket, mára már alapvetően nem panaszkodhatnak: 2019. januárja óta megötszöröződött az Apple árfolyama, a piaci értéke 3 billió dollár környékén mozog.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények