Nem térül meg az akkumulátoros energiatárolás, lassul Kína kapacitásnövekedése

A jelentések szerint az akkumulátoros tárolási kapacitás növekedése lassul majd Kínában az idei évben.

A China Energy Storage Alliance szerint Kína akkumulátoros tárolási kapacitásának növekedése lassul majd az idei évben, mivel az energiatárolás nem igazán jövedelmező.

A konzervatív forgatókönyv 30,1 GW plusszal számol, főleg lítium-ionos tárolásról van szó. 2023-ban 34,5 GW volt az új kapacitás. Az ideális forgatókönyv szerint 41,2 GW jött volna össze idén.

A hálózatra kapcsolt akkumulátorfarmok lényege, hogy a megújulók energiáját tárolják el, ha épp nem sütne a nap vagy fújna a szél – ellenkező esetben nehéz lenne integrálni ezeket a hálózatokba.

A CNESA az ágazat gazdasága számára előrelépéseket jósol, de konkrétumokat erről nem közölt. Az iparági források szerint az energiatárolási projektek alapvetően nem nyereségesek a magas kezdeti költségek miatt. A kapcsolat biztosítása is nehézkes (és sokszor fél évnél is többet kell rá várni), valamint az áram eladása szintén. Szintén problémának látják az akkumulátorok elévülését, ilyen téren technikai fejlődést sürgetnek. Ezen felül újabb problémának tartják a geopolitikai átrendeződéseket, Európa karbonszabályozásainak részleteit.

A CNESA szerint 2024-ben az egész világ átalakítja az ellátási láncokat, a geopolitika így új kihívások elő állítja ezeket.

Előzmények