Online maffiózókra csaptak le az Europol segítségével

Példásan szervezett, nagyban játszó bűnözői csoportot sikerült ártalmatlanítani.

Az Europol hétfőn jelentette be, hogy a spanyol nemzeti rendőrség (Policía Nacional) az olasz rendőrség, az Europol, valamint az Eurojust támogatásával felszámolt egy olyan szervezett bűnözői csoportot, mely az olasz maffiával állt kapcsolatban.

A csoport internetes csalásokban, pénzmosásban, kábítószer-kereskedelemben, valamint vagyon elleni bűncselekményekben érintett. A nyomozás alapján a gyanúsítottak több száz embert károsítottak meg, többek között adathalász támadásokkal, majd ebből következően más online bűncselekményekkel is, mint például a telefonszám feletti ellenőrzés átvétele (SIM-swapping), üzleti e-mail fiókok feltörése stb., és ezek után a bevált módszerekkel mosták tisztára az eltulajdonított pénzt. A vizsgálat szerint csak tavaly mintegy 10 millió euró (mintegy 3,4 milliárd forint) nyereségre tettek szert.

A hatóságok összesen 106 embert vettek őrizetbe (főként Spanyolországban, de néhányukat Olaszországban), 16 házkutatást végeztek, 118 bankszámlát zároltak, illetve lefoglaltak rengeteg elektronikus eszközt, 224 hitelkártyát, SIM-kártyákat, POS-terminálokat, illetve rajtaütöttek egy marihuána-ültetvényen is, ahol lefoglalták a termesztéshez és a terjesztéshez szükséges felszerelést is.

A jelentés szerint a tenerifei székhelyű hálózat kiválóan volt megszervezve, pontos volt a feladatkiosztás: a piramisszerűen felépített szervezetben voltak számítógépes szakértők, toborzók, a pénzmosás fogásait jól ismerők, köztük kriptovaluta-guruk is.

Az Europol a nyomozási művelet során két elemzőt és egy igazságügyi szakértőt küldött Tenerifére, egy elemzőt pedig Olaszországba. Ezenkívül az Europol finanszírozta három olasz nyomozó kiküldését Spanyolországba, hogy támogassák a spanyol hatóságokat az akció során. A hágai székhelyű szervezet számítástechnikai bűnözési munkacsoportja is támogatta a műveletet.

Azóta történt

Előzmények