Kiberbűnözőkre vadászó egységet állít össze az EU

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy EU-s kiberosztaggal vágna vissza az online bűnözőknek.

Gyakorlatilag napi szinten lehet beszámolni egy vagy több nagyon súlyos adatlopásról vagy zsarolótámadásról, melyekben gyakran európai intézmények vagy cégek is érintettek.

Az Európai Bizottság terve szerint az EU 27 országa közös erővel létrehoz majd egy olyan EU-s kiberegységet, amelynek feladata, hogy felvegye a harcot az online bűnözőkkel. Úgy gondolják, hogy a hatóságoknak kollektív módon kell tudniuk reagálni, a fontos információkat pedig nem tudniuk, hanem megosztaniuk kell egymással.

Az EB szerint ma már nem lehet különbséget tenni online és offline fenyegetések között, minden erőforrást fel kell használni a kiberkockázatok megsemmisítésére és a működési kapacitás növelésére.

A kiberegység már jövő júniusra elindul, 2023-ra pedig teljesen összeáll. A tőkét ehhez az EB digitális technológiára és védelmi kutatás-fejlesztésekre fenntartott alapjából különítik el. Az egységben az EU kiberbiztonsági hatóságából, EU-s országokból, az Europol szakágazatából, az EDA-ból és az EEAS-ból is lesznek szakemberek.

Azóta történt

Előzmények