Titkosítási programot működtető bűnszervezetet számoltak fel

Szervezett bűnözői csoportot számoltak fel a belga, a holland és a francia hatóságok.

Ez a banda üzemeltette a főként más bűnözők által használt, Sky ECC néven ismert, titkosított kommunikációt biztosító internetes szolgáltatást – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol szerdán.

A Sky ECC a hatósági fellépésre reagálva közleményben jelentette be, hogy alaptalan vádaskodásnak tartják, hogy platformjuk a bűnözőket szolgálná és „illegális” lenne: azt állítják, hogy a bűnözők hackeléssel jutottak hozzá a szoftvereikhez, melyeket módosítva, a márkanevet hamisan használva alkalmaztak. A vállalkozás határozottan állítja, hogy maga a Sky ECC továbbra is biztonságos, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hírnévrontásnak véget vessenek.

A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a program titkosított kódjainak feltörésével az illetékes hatóságok több százmilliós nagyságrendben férhettek hozzá a bűnözők üzeneteihez.
A bűnüldöző szervezetek február közepe óta kísérték figyelemmel a Sky ECC körülbelül 70 ezer európai és mintegy 170 ezer unión kívüli felhasználója közötti információáramlást. Az összehangolt adatgyűjtés eredményeként több mint száz tervezett nagyszabású bűncselekmény döntő fontosságú információihoz jutottak hozzá, megelőzve ezzel esetlegesen áldozatokkal járó, vagy életveszélyes helyzeteket előidéző bűneseteket – közölték.

A Sky ECC hálózatáról megszerzett információk betekintést nyújtanak az EU több tagállamában, illetve nemzetközi szinten tervezett bűncselekmények előkészületeibe. Elősegítik a folyamatban lévő nyomozások kiszélesítését, valamint a határokon átnyúló szervezett bűnözés hosszú távú felgöngyölítését – írják.

Az Europol emlékeztetett arra is, hogy a felhasználók a merényletek megtervezésére, pénzmosásra és kábítószer értékesítésére használt, EncroChat nevű titkosított telefonhálózat 2020. júliusi lekapcsolását követően tértek át a Sky ECC használatára. A tavalyi akció számos erőszakos bűncselekmény és gyilkossági kísérlet megvalósulását, nagyszabású kábítószer-szállítmányok célba jutását hiúsította meg. Egyes üzenetek a közeljövőben tervezett erőszakos bűncselekményekről szóltak, ezért azonnali intézkedésekre is szükség volt – tették hozzá.

Azóta történt

Előzmények