Nagyban játszó csalókat kapcsoltak le az Europol segítségével

A bűnözők professzionális szervezetet hoztak létre, ám sikerükhöz áldozataik pénzéhsége is kellett.

Az Europol október 11-én jelentette be, hogy a szervezet és az Eurojust támogatásával Bulgária, Ciprus, Hollandia, Németország és Ukrajna bűnüldöző szervezetei felszámoltak egy, a pénzügyi szolgáltatások területén tevékenykedő szervezett bűnözői csoportot.

A jelentés szerint 2021. október hatodikán egy összehangolt akció során Kijevben, Limassolban és Szófiában hajtottak végre razziákat, melynek során 8 házkutatást tartottak (ötöt Bulgáriában, kettőt Ukrajnában, egyet Cipruson), Bulgáriában 17 személyt hallgattak ki, Cipruson letartóztattak egy embert, aki valószínűleg a csoport vezetéséhez tartozik, lefoglaltak telefonokat, elektronikai eszközöket, adatmentéseket, zároltak bankszámlákat.

A vizsgálat eddig eredményei szerint a csoport 2019 májusa és 2021 szeptembere között német befektetőket legalább 15 millió euró értékben vett rá pénzügyi tranzakciókra. A magát pénzügyi tanácsadó cégként prezentáló bűnszervezet bináris opciós „befektetéseket” kínált.

A bináris opció önmagában legális, ugyanakkor nagyon magas kockázatú és igen rossz hírű, sokan inkább szerencsejátéknak tartják, nem pedig befektetési vagy tőzsdei módszernek. A lényege igen egyszerű: a „befektetőnek” meg kell tippelnie, hogy egy nagyon rövid időintervallum alatt az adott árfolyam esik vagy emelkedik. Amennyiben eltalálja, akkor közel megduplázza a berakott pénzét, de ha tévedett, akkor bukja az egészet (összességében és lényegében: „a ház mindig nyer”). A szakemberek többsége azért is óvja a befektetőket a bináris opciós műveletektől, mivel többféle visszaélésre is módot ad: pl. a brókerek egyszerűen nem fizetik ki a „megnyert” pénzt, esetleg megszerzik az ügyfelek érzékeny adatait, illetve manipulálják a „befektetést” kezelő szoftvert (mondjuk addig tartják „játékban”, míg az ügyfél nem veszít).

A szóban forgó bűnszervezet az első csalási módszert választotta, méghozzá igen rafinált módon. A szolgáltatást a közösségi médián keresztül reklámozták, a tevékenységhez több mint 250 doménnevet használtak fel. A cég Ukrajnában volt bejegyezve, de Bulgáriában létrehoztak két ügyfélszolgálatot is, melyekben összesen kb. 100 alkalmazott dolgozott. A dolgozókat alaposan kiképezték, mintákkal, eljárási rendekkel, panelekkel rendelkeztek, hogy minél több ügyfelet minél nagyobb befektetésre ösztönözzenek (az alaposabb vizsgálat feltárta, hogy az alkalmazottak többségének fogalma sem volt arról, hogy egy csaló bűnbandának dolgoznak). A csalók alkalmazták a „beetetés” módszerét is: eleinte nyereséghez juttatták az ügyfeleket, majd arra ösztönözték őket, hogy nagyobb tétekkel „játsszanak”. Ezeket az összegeket azonban már soha nem fizették ki, akkor sem, ha látszólag nyert a „befektető”.

A nyomozás következtében eddig 246 büntetőeljárást indítottak 15 német szövetségi államban.

Azóta történt

Előzmények