Jöhet az újabb roamingdíj-csökkentés

Átment az Európai Parlament első szűrőjén a digitális menetrendért felelős biztos tavaly nyáron ismertetett roamingdíj-csökkentési tervezete: az ipari bizottság ma nemcsak hogy elfogadta – nagy többséggel, 55 igen és 5 nem szavazat mellett – a szabályozást, de az abban javasoltnál alacsonyabb díjakat állapított meg. A legnagyobb mobilszolgáltatók többsége által támadott előterjesztés idén júliustól három éven át lépcsőzetesen mérsékelné a barangolás kis- és nagykereskedelmi árait, és most először korlátozná az adatforgalomért kiszámlázható kiskereskedelmi díjakat is.

Valódi versenyt kell indukálni a mobilszolgáltatók között, és el kell érni, hogy az európai fogyasztók méltányos roamingtarifákat fizessenek a külföldi útjaik során bonyolított mobilforgalomért – indokolta a tervezetet annak felelőse, Angelika Niebler néppárti képviselő.

Az elfogadott szöveg szerint 2012 júliusától barangolási környezetben a kezdeményezett hívások perdíja 35 eurócentről 25 centre, míg a fogadott hívásoké és sms-eké 11 centről 8 centre csökken. A hároméves ciklus végére, 2014 júliusára az árak 15, illetve 5 centre mérséklődnének. Most először maximalizálnák az adatforgalomért kiszámlázható kiskereskedelmi díjakat: ezek plafonja idén nyártól 50 eurócentre, három év múlva pedig 20 centre csökken. Korábban Brüsszel csak az operátorok közti elszámolás alapját adó nagykereskedelmi árat szabályozta központilag a mobilinternet esetében, ez azonban nem feltétlenül volt hatással a fogyasztói árakra.

A javaslatnak az ármaximumok megállapításán túl része a szabad roamingszolgáltató-választás lehetőségének megteremtése. Az operátoroknak 2014 márciusáig kellene kidolgoznia a külön megrendelhető, de a meglévő telefonszámmal működő barangolási tarifáikat az uniós állampolgárok számára. Brüsszel a szabályozással alternatív szolgáltatók, virtuális roamingszolgáltatók piacra lépését is szeretné ösztönözni.

A tervezetről az Európai Parlament plenáris ülése várhatóan áprilisban szavaz majd, és még a nyár előtt a Miniszterek Tanácsának is áldását kell adnia rá ahhoz, hogy júliusban hatályba léphessen.

A szabályozást és általában a piaci folyamatokba beavatkozó uniós politikát élesen bírálta a Vodafone vezérigazgatója. Vittorio Colao a barcelonai Mobile World Congress (MWC) szakkiállításon azt állította, hogy az évek óta követett díjmaximalizálás csak arra jó, hogy visszafogja a szolgáltatók beruházásait és ezzel a munkahely-teremtést. A cégvezető szerint ez az intervencionalista szabályozási politika elavult, reformra szorul.

Azóta történt

Előzmények

  • Brüsszel szemmel tartja a magyar frekvencia-árverést

    Az Európai Bizottság a hatóság függetlenségét és az eljárás átláthatóságát megkövetelő uniós jogszabály betartására figyel. Az NMHH szerint minden szabályszerű volt.

  • Holnaptól olcsóbb lesz a roaming

    Az Európai Bizottság jelentése szerint a négy éve elhatározott eurotarifa átmeneti megoldás volt csak, hosszú távon kell rendezni a problémát.