Eltűnhet a roamingdíj

Nemrég számoltunk be arról, hogy új roamingdíjak érvényesek az Európai Unióban, és akkori hírünkben utaltunk rá, hogy ezzel a változással csak egy szakasz zárult le, további átalakítás várható. Hogy pontosan mire is lehet számítani, az ma derült ki, mivel Neelie Kroes, a digitális menetrendért felelős biztos bejelentette, hogy milyen koncepció alapján igyekeznek tovább csökkenteni a barangolási díjakat az unióban: „Ez a javaslat a problémák gyökerével foglalkozik, a roamingpiaci verseny hiányával, mégpedig úgy, hogy a fogyasztók számára több választási lehetőséget biztosítunk az által, hogy megkönnyítjük az alternatív szolgáltatók belépését erre a piacra. Az ő megjelenésük azonnal letörné a szolgáltatók számára jelenleg felháborítóan magas profitot termelő az adatroaming árait” – jelentette ki a biztos asszony.

Hirdetés

Hogy más szolgáltatók is beléphessenek a piacra, az Európai Bizottság azt javasolja, hogy még tovább csökkentsék a nagykereskedelmi árak maximumát, illetve lehetővé kell tenni, hogy a fogyasztók a roamingra külön, az érvényes mobilszerződésüktől függetlenül köthessenek számukra megfelelő szolgáltatóval előfizetői szerződést. A nagykereskedelmi árak a virtuális hálózatokat üzemeltetőkre is vonatkoznak, így elképzelhető a jövőben, hogy például az olyan kisebb szereplők is jelentős módon befolyásolják az árakat, mint a Tesco leányvállalata, a Tesco Mobile.

Ha az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa elfogadja a javaslatot, akkor az új rendelkezések egy év múlva, 2012. július elsején léphetnek hatályba. A Bizottság törekvése szerint a folyamatos árcsökkentéssel a hazai adatforgalmazási díjak és a roaming közötti különbségnek 2015-ig el kell tűnnie.

Adatforgalmi ármaximum a kiskereskedelemben is

A nagy változás az lesz, hogy az adatforgalomnál is maximalizálják a jelenleg jó néhány eurós, irreálisan magas kiskereskedelmi árakat: a javaslat szerint jövő év közepétől az adatforgalom maximális kiskereskedelmi ára 90 euró cent lehetne, majd 2013-ban 70, 2014-től pedig 50. Ugyanakkor arra is köteleznék a szolgáltatókat, hogy a jelenlegi megabájtos számlázás helyett térjenek át a kilobájt-alapú elszámolásra, hogy a fogyasztókat kevesebb kár érje a fel nem használt keret miatt. A kezdeményezett hanghívások kiskereskedelmi árát három év alatt a jelenlegi 35 centről 24 centre csökkentenék, a fogadott hívások esetében minimális változás várható: a mostani 11 centről 10-re változna a maximális ár. Az adatforgalmi nagykereskedelmi árat a jelenlegi 50 cent/megabájtról három év alatt 10 cent/megabájtra mérsékelnék. A hanghívás nagykereskedelmi roamingdíja 18 centről 6 centre esne vissza, a szövegtovábbítás esetében pedig az SMS-ekért a mostani 4 helyett csak 2 centet lehetne elkérni.

roaming price

Ahogy korábban is jelezték az Európai Bizottságban, az árszabásokat ideiglenes jellegűnek tekintik, ha beindul az árletörő verseny, akkor erre feltehetőleg nem lesz szükség. A becslések szerint a kiskereskedelmi ármaximálás eltörlésére körülbelül 2016-ban nyílna meg a lehetőség, a nagykereskedelmi árakat 2022-ig szabályoznák, ám ha a piaci helyzet ezt megengedi, akkor esetleg ennél korábban oldanák fel ez utóbbi esetében a tiltást. A szolgáltatók által nem szívesen vállalt verseny kikényszerítését a fenti strukturális változások mellett egyéb lépések is szolgálnák: például annak bevezetése, hogy ha egy fogyasztó átlép egy országhatárt, akkor telefonja automatikusan álljon át az általa választott roamingszolgáltató hálózatára, mégpedig úgy, hogy a felhasználónak semmiféle teendője ne legyen ez ügyben: a száma és a SIM-kártyája változatlan, de ettől kezdve a hívásait már nem az alapszolgáltató hálózatán bonyolítja le.

Azóta történt

Előzmények