Brüsszel szemmel tartja a magyar frekvencia-árverést

Az Európai Bizottság (EB) élénk figyelemmel kíséri a 900 MHz-es frekvencia-árverés fejleményeit Magyarországon – tette világossá az unió digitális menetrendért felelős alelnöke. Neelie Kroes szóvivője az IT café-nak küldött válaszában rámutatott: noha a frekvenciahasználati jogosultságok kiosztása a tagországok hatáskörébe tartozik, a nemzeti szabályozó hatóságoknak teljesítenie kell az uniós törvényben foglalt előírásokat.

Hirdetés

Az elektronikus hírközlés közös keretszabályozása egyértelműen előírja, hogy a frekvenciákat elosztó szakhatóságoknak a piaci szereplőktől és a piaci szereplők felett tulajdonosi jogokat gyakorló állami szervezetektől függetlenül kell működnie. A frekvencia-árveréseket nyílt, objektív, átlátható, hátrányos megkülönböztetéstől mentes és arányos módon kell lebonyolítani – hangsúlyozták.

A digitális menetrendért felelős biztos szóvivője lapunknak megküldött válaszában jelezte, hogy a magyarországi fejlemények nyomon követése nem rendkívüli. A Bizottság az összes uniós tagország spektrumgazdálkodását figyelemmel kíséri azért, hogy monitorozza: azok betartják-e az európai szabályozás fenti előírásait. „Természetesen ez Magyarországra is vonatkozik” – fogalmazott.

Amint az ismert, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által idén januárban lefolytatott aukción egy állami vállalatokból álló konzorcium, a Magyar Posta, az MFB Invest és a Magyar Villamos Művek (MVM) triója szerezte meg a negyedik mobilszolgáltató piacra lépéséhez szükséges frekvenciablokkokat. Az állami társulás egyedüli résztvevőként licitálhatott, mert a szakhatóság kizárta az e sávok iránt érdeklődő két másik jelentkezőt, a romániai központú RCS & RDS-t és a vietnami Viettel Groupot. A Posta vezette konzorcium mellett az árverésen a három már működő hazai operátor jutott még blokkokhoz.

Az aukció eredménye egyelőre nem jogerős, mert a nyilvántartásba nem vett jelentkezők az eljárást érdemben lezáró elsőfokú határozat kézhezvételét követő 15 napon belül – február 15-ig – jogorvoslati lehetőséggel élhettek. Lapunk megkeresésére az NMHH nem árulta el, hogy érkezett-e fellebbezés, csupán annyit közöltek: a határidő lejártát követően tájékoztatni fogják a sajtót az árverés aktuális helyzetéről.

Noha a negyedik mobilszolgáltató számára szükséges blokkokat állami szereplő szerezte meg, az eljárás meghirdetésekor hatályos jogszabályok még kizárták az állami irányítás alatt álló vállalkozások részvételét. Az erről szóló pontokat végül már menet közben, egy elnöki rendelettel módosította a szakhatóság.

Az NMHH hivatalának főigazgatója, Aranyosné Dr. Börcs Janka az eredmény két héttel ezelőtti kihirdetésekor az IT café kérdésére azt válaszolta: az árverés mindenben megfelelt az európai szabályozásnak. „Az uniós szabályozás lehetőséget ad állami szereplő indulására, csupán annyit kíván meg, hogy maga az eljáró hatóság a szereplőktől független legyen” – mondta.

Azóta történt

Előzmények