Telefon- és internetadó kivetését tervezi a minisztérium

Mivel a tervezett szigorítások és megszorítások, illetve adók nem elegendőek a költségvetési lyuk befoltozásához, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) javaslata szerint minden vezetékes és mobiltelefonálás, valamint az internetforgalom után is adót vetnének ki, melyből 40-50 milliárd forintot is beszedhetőnek tartanak – értesült minisztériumi forrásokból az origo.hu.

Hirdetés

A lap információi szerint a telefon- és internetadó ugyanúgy működne, mint a sárgacsekk-adó: a szolgáltatók számláznák ki (ahogyan most az áfát is), illetve szednék be az adót, de a teher a felhasználókat sújtaná. Vagyis aki sms-ezik, mobiltelefonál vagy vezetékes készülékről hív valakit, illetve internetezik, az viselné az elvonás terhét. Az adó mértékét a lap forrásai nem tudták megmondani, szerintük még nem dőlt el, hogy adatforgalom vagy a felhasznált percek alapján fizettetik-e meg az új adót.

Az origo.hu megállapítja, hogy a sárgacsekk-adó és a telefon-, valamint internetadó ugyanazt a tevékenységet adóztatja, mint a mostani bankadó és telekomadó, csak mások lennének az adó alanyai. Most a bankadót a hitelintézetek, biztosítók, alapkezelők fizetik, a telekomadót pedig a távközlési cégek, de a tervek szerint a jövőben a végfelhasználókat (banki ügyfelek, magán- és céges felhasználók) sújtanák a terhek.

A kormány jövő szerdai ülésén fogadja el az idei évre és jövőre tervezett megszorításokat is tartalmazó konvergenciaprogramot, mert a dokumentumot április 30-áig ki kell küldeni Brüsszelbe. A kabinetnek idén egy 150, jövőre pedig egy durván 400 milliárd forintos lyukat kell befoltoznia a költségvetésben, mivel az Európai Bizottság szerint ennyivel szaladna túl a hiány a kormány 2012-es és 2013-as deficitcéljánál.

Az origo.hu úgy értesült, hogy ezeket az elgondolásokat az NGM megosztotta az Európai Bizottság küldöttségével is, amely hétfőn és kedden itt járt Budapesten. A bizottság ezek szerint arra kérte az NGM stábját, hogy részletes számításokkal támassza alá, hogy az egyes intézkedésekből remélt bevétel megalapozott, így most ezen dolgozik a tárca.

Azóta történt

Előzmények