Európa kiáll a szabad internet mellett

Múlt heti strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament (EP) határozatban állt ki az internetes szólásszabadság mellett, és egyben elítélte azokat az országokat, melyek központilag korlátozzák állampolgáraik szabad véleménynyilvánítási jogát a világhálón. A honatyák egyetértettek azzal a nyilatkozattal, amelyet az ENSZ tavaly novemberben Tuniszban tartott Információs Társadalom Csúcstalálkozóján fogadtak el, és amely a demokrácia, az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok általánossá válásának egyik eszközét látja az információtechnológiában.

Az EP álláspontja szerint ma az internet a szólásszabadságért vívott harc egyik fő színtere. Nem véletlen – áll a határozatban –, hogy számos nem demokratikus államban megpróbálják ezt a csatornát állami ellenőrzés alá vonni. A képviselők Kínát, Fehéroroszországot, Mianmart, Kubát, Iránt, Líbiát, a Maldív-szigeteket, Nepált, Észak-Koreát, Szaúd-Arábiát, Szíriát, Tunéziát, Türkmenisztánt, Üzbegisztánt és Vietnamot emelték ki, külön felhívva a figyelmet arra, hogy számos másként gondolkodót börtönöztek be online aktivitásuk miatt – főként Kínában.

A határozat nem mulasztotta el megemlíteni azt sem, hogy az internetcenzúra és a megfigyelőrendszerek kiépítéséhez gyakran nyugati nagyvállalatok – itt a Cisco, a Telecom Italia és a Wanadoo nevét említik – szállítják az eszközöket. A honatyák külön kiemelték az amerikai internetes óriáscégeket, amelyek a kínai piaci belépőért cserébe meghajoltak Peking diktátumai előtt, és cenzúrázzák oldalaikat vagy más módon segítik az elnyomást.

A határozat felhívja az Európai Bizottságot és a Tanácsot arra, hogy járjon közbe a véleményük hangoztatása miatt börtönbe zárt újságírók és polgárok szabadon bocsátása érdekében az illetékes kormányoknál, szabályozza a vállalatok szerepvállalását a nem demokratikus országokban, és segélyprogramjain keresztül támogassa az akadálytalan internet-hozzáférést az EU-n kívüli országokban is.

Azóta történt

Előzmények