Le a szólásszabadsággal!

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is élesen kritizálta Kazahsztánt, amiért az a héten olyan törvénymódosítást fogadott el, amely szigorúbb szabályozás alá sorolja az országban tevékenykedő online médiumokat. A bírálat szerint a lépés még tovább rontja majd a szólásszabadság helyzetét a közép-ázsiai országban – és ebben aligha tévednek.

A kazah internetes újságírók jelenleg is szigorú felügyelet alatt dolgoznak. A hosszú ideje hatalmon levő Nazarbajev elnököt bírálni például egyértelműen tabunak számít. Hogy eddig nem összpontosult nagyobb figyelem kazah kollégáinkra, az valószínűleg csupán a gyatra internet-ellátottságból fakadt: a 15 milliós népességnek mindössze kevesebb mint negyede fér hozzá a világhálóhoz, ezek zömében az üzleti élet központjának számító korábbi fővárosban, Almatiban lakó fiatalok.

A kazah kormány informatikai és kultuszminisztere, Jermukhamet Jertiszbajev a Vremja újságnak nyiltkozott a bevezetett intézkedésekről. Az interjúban elmondta, hogy gátat kívánnak szabni az "interneten folyó hazugságáradatnak" – ez alatt az ellenzéki hangvételű kazah weboldalakat értette. "Azok, akik azt hiszik, képtelenség szabályozni az internetet, álomvilágban élnek" – üzente az újságon keresztül a miniszter. Azt is kijelentette, hogy a szabályozatlan média fenyegeti Kazahsztán nemzetbiztonságát, de hogy milyen módon, azt nem magyarázta meg. A kormány a tervek szerint év végéig kidolgozza az internet szabályozásának részleteit, amely "egyaránt a kormány és a nép érdeke is".

Kazahsztán már tavaly is tett lépéseket az online médiumok ellenőrizhetősége érdekében, ekkor elrendelték, hogy minden, az ország .kz doménvégződését használó weboldalnak fizikailag az ország területén található szervereket kell használnia. Ezzel a lépéssel sikerült lelőni az ellenzéki www.borat.kz oldalt. A szájt azóta átköltözött a www.borat.tv címre.

Azóta történt

  • Európa kiáll a szabad internet mellett

    Az EP-képviselők elítélték az online szólásszabadságot korlátozó államokat és azokat a nagyvállalatokat, melyek asszisztálnak nekik.

Előzmények