Végleges: megszűnik a roamingdíj az EU-ban

Az Európai Bizottság (EB) ma sajtóközleményben jelentette be, hogy kétéves előkészítő munka és vita után az unió testületei (EB, Európai Parlament, Európai Tanács) elfogadták a barangolási (roaming-) díjak eltörléséről szóló döntést, mely szerint 2017. június 15-től az unió területén a felhasználók mindenhol hazai tarifával mobiltelefonálhatnak. Ugyancsak elfogadtak olyan új szabályokat, melyek a netsemlegesség erősítését célozzák. Az ígéret szerint ezek az alapszabályok 2016-ban kiegészülnek egyéb rendelkezésekkel is az EU új távközlési rendeletcsomagjában.

Az eltörlés előtti utolsó könnyítés jövő év áprilisában lép életbe, ekkortól a szolgáltatók hanghívásnál áfával együtt maximum 5, sms-nél maximum 2, adatküldésnél megabájtonként maximum 5 eurócentet számolhatnak fel extra, roamingdíjként.

Fontos megjegyezni, hogy a közleményhez fűzött FAQ-ban szerepel, hogy a visszaélések megakadályozása érdekében (pl. ha valaki olyan országban vásárol SIM-kártyát, ahol alacsonyabbak a díjak, mint hazájában, vagy pedig tartósan tartózkodik távol hazájától) be fognak vezetni egy limitet, melyet elérve extra alapdíjat számlázhatnak majd ki a szolgáltatók, de az ígéret szerint nem túl magasat. A részleteket erről, a tisztességes felhasználást biztosító rendelkezésről a közeljövőben dolgozza ki az EB.

Az internetsemlegességi alapelvek kimondják, hogy kereskedelmi okból egyetlen szolgáltató sem menedzselheti a forgalmat, nem lassíthatnak vagy blokkolhatnak, és például nem kérhetnek pénzt azért, hogy egy kisvállalkozás ugyanolyan hozzáférést kapjon, mint egy nagyvállalat. (Egyéb okokból természetesen – szigorúan szabályozva – alkalmazhatnak ilyen megoldásokat.)

A szabályok akkor lépnek életbe, ha a tagállamok implementálják azokat, erre 2016. április 30-ig van lehetőségük.

Azóta történt

Előzmények