Nem kell engedély a Parlament képének megosztásához

Nem kis vihart kavart a közelmúltban az Európai Bizottság (EB) egy tervezete, melyben a szerzői jog reformjának részeként egy olyan módosítást is beterjesztettek az Európai Parlamentnek (EP), mely korlátozta volna a közterületeken készült képek terjesztését, megosztását. A röviden csak „panorámaszabadságnak” hívott jogot az uniós országok különbözőképp szabályozzák, a legtöbb államban – így Magyarországon is – teljes a panorámaszabadság, tehát bárki, bárhol, bármilyen módon közzéteheti a közterületekről készült képeit, de vannak országok, ahol ez csak az épületekre vonatkozik, akad olyan, ahol a kereskedelmi felhasználást tiltják, és van öt ország (Belgium, Franciaország, Görögország, Olaszország, Luxemburg), ahol a jogtulajdonos engedélye nélkül a készült képek mindenféle terjesztése tilos.

A Wikipedia robbantott

Ezt a sokféle szabályozást tervezik egységesíteni, ám a javaslat szövege – mely a közzétételhez a terület, köztéri alkotás, az épület jogtulajdonosának engedélyét követelte volna meg – a megengedőbb helyeken kiverte a biztosítékot. Leghangosabban a Wikipedia tiltakozott, akiknek egy szigorítás után hatalmas mennyiségű képet kellene törölniük.

Ha tiltanák...
[+]

Ám az EP ezt végül nem fogadta el: a nem kötelező érvényű állásfoglalást, amelyet az az uniós szerzői jogi szabályzást tekinti át az ezt felváltó jogszabály bizottsági javaslatának megjelenése előtt, 445 szavazattal, 65 ellenszavazat és 32 tartózkodás mellett fogadta el a ma a parlament, de a képviselők elutasították az állásfoglalás-tervezet azon szakaszát, amely alkotói engedélyhez kötötte volna a középületek és köztéri alkotások fényképeinek közzétételét. Így marad az eredetileg is érvényben lévő uniós szerzői jogi szabályzás, azaz a tagállamok dönthetik el, hogy nemzeti jogrendjükbe beveszik-e a panorámaszabadságot.

Más változások

A döntésről szóló közlemény leszögezi, hogy ahhoz, hogy a digitális környezetben jól alkalmazható új szerzői jogi szabályzás szülessen, a bizottságnak át kell tekintenie, hogy mely alkotásokat enged szabadon, azaz szerzői jogi védelem nélkül felhasználni. Az EP szerint a szerzői jogi védelem alól kivételt képezhetne a kutatók szöveg- és adatbányászata és a könyvtárak digitális kölcsönzése.

Az EP a szerzői jogok birtokosai számára méltányos és megfelelő mértékű honoráriumot biztosító szabályokat vár, amelyek a művek digitális terjesztése utáni javadalmazásra is kiterjednek. A képviselők emellett javítanák a szerzők és előadóművészek pozícióját a velük szerződéses kapcsolatban álló egyéb jogosultakkal és közvetítőkkel szemben.

A területi korlátozások visszaszorítása

Az EP az elfogadott javaslatok alapján egyetért azzal, hogy a fogyasztók túl gyakran szembesülnek azzal, hogy területi alapon nem érhetnek el bizonyos tartalomszolgáltatást, ezért sürgetik az EB-t, hogy javasoljon megoldást a szolgáltatások és szerzői jogok által védett tartalmak határon átnyúló elérhetőségének javítására.

De nem teljes mértékben. Az EP – elsősorban a gazdag európai kulturális hagyományokat tükröző televíziós és filmes produkciók finanszírozása miatt – a területi engedélyek létét is fontosnak tartja. A szerzői jogok ugyan magukban hordoznak bizonyos földrajzi behatároltságot, de a parlament szerint ez nem ellentétes a tartalmak hordozhatóságára való törekvéssel.

Az EB 2015 végén nyújtja be az uniós szerzői jogi szabályzás modernizálásáról szóló javaslatát.

Előzmények