7 év támogatásra kényszerítheti a mobilgyártókat az EU

A jelentések szerint a német kormány azért lobbizik az EU-nál, hogy az kötelezze az okostelefonok gyártóit 7 évnyi támogatásra biztonsági frissítések és alkatrészek terén.

Az évek múlásával egyre zsúfoltabb a mobilpiac, eközben egyes gyártóknál egyre gyorsulnak a frissítési ciklusok, egyre több a modellvariáns – az újabb és újabb készülékek hosszú távú támogatása pedig csak ritkán van középpontban.

A Heise Online forrásai szerint a német kormány egy ideje azért lobbizik az EU-nál, hogy változtasson ezen, és kötelezze az okostelefonok gyártóit arra, hogy legalább 7 évnyi támogatást nyújtsanak minden készülékükhöz, biztonsági frissítések és alkatrészek terén is.

Az androidos gyártóknál a csúcsot 3 évnyi biztonsági frissítés jelenti, ez is általában csak a csúcskategóriában adott (a Samsung és a OnePlus egyes készülékeknél már 4 évet ígér). Az androidos eszközök zöme azonban általában 2 évig kap csak biztonsági javításokat. Az Apple ilyen szempontból előnyösebb választás, általában 5-6 év teljes szoftveres támogatást nyújt az iPhone-okhoz.

Bár a jelentésben biztonsági frissítésekről van szó, és nem teljes, főverziós frissítésekről, ennek ellenére valóban elképzelhető, hogy egyes felhasználók tovább tartanák meg a készülékeiket, ha hosszabb frissítést támogatást élveznének az eszközök.

Az alkatrészek támogatása értelemszerűen szintén az e-hulladék mennyiségének csökkentését célozná, egyesek szerint ez a tervezet fő célja. Beszélnek állítólag 5 éves periódusról is, de talán mondani sem kell, hogy a mobilgyártóknak egyik verzió sem igazán tetszik, a kötelező minimumot 3 évben korlátoznák.

Azóta történt

Előzmények