Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Tigerclaw

  nagyúr

  Kar hogy kozben a MEH telepeken megszuntettek rengeteg fele, ujrahasznosithato hulladek atvetelet, illetve lehet csak nalunk, de a tavaszi szervezett lomtalanitas is megszunt. Az uvegeket sem gyujtik mar, ahogy a szines papirt se, de kozben hetente jon az ujabb adag penny, teszko, aldi, akarmi reklamujsaga, jellemzoen feleslegesen.

  Arrol sincsenek illuzioim, hogy milyen ujrahasznositast vegezhetnek profitorientalt vallalkozasok. Az egesz ujrahasznositas jelenleg egy illuzio. A dragan eladhato es, konnyen kinyerheto anyag ujrahasznositasra kerul, a tobbi meg megy a hagyomanyos szemettelepre. A muanyagok nagy reszet begyujtik de nem kerul ujrahasznositasra, mert nem eri meg, meg ugy sem hogy hivatalosan ujrahasznosithato.

  Nagyjabol nullarol kellene ujraepiteni a csomagolo iparagat is, mert mar ott eldol hogy nem lehet majd ujrahasznositani azt a tejesdobozt, palackot, samponos flakont. A rossz anyagvalasztas, a szinezes, matricazas, vagy a tobb anyagbol allo retegezett csomagoloanyagok mind kb. kizarjak az ujrahasznositast. Vagy pl. sok mosogepet azert cserelnek le ido elott mert szandekosan a leggyengebb rozsdasodo vaslemezbol keszitik a burkolatat, szandekosan minimalis feluletkezelessel. Persze ebben lehet hogy nekunk kellene valtoztatnuk es moso/szaritogepet szamuzni kellene a furdoszobakbol, ha erre van mod.

  Gyerekcipoben jar az egesz ujrahasznositas.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Padree

  senior tag

  válasz Tigerclaw #1 üzenetére

  Szerintem nem ennyire rossz a helyzet, legalábbis amiket én látok/láttam/hallottam az alapján.
  Biztosan van még hova fejlődni, és a csomagolóanyagok reformja is hátravan, de már elindultunk ezen az úton. Visszatérünk a múlt századba : túrót kendőbe kötve, a párizsit zsírpapírban visszük haza.

  "I don't give a penny - FCK twenty twenty..."

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz Padree #2 üzenetére

  Par eve meg volt hogy ugyanaz az auto vitte az osszes szetvalogatott hulladekot, aztan kulon vittek es a telepen ontottek ossze. Most a hulladek kisebb reszet kivalogatjak, de eleg kicsi reszet, mivel tul draga megfelelo szintu tisztasagban szetvalogatni. Foleg a muanyagokkal van problema.

  Csokkenteni kellene a muanyag alapanyagok szamat. Egy reszuk eleve nem ujrahasznosithato, vagy nem eri meg ujrahasznositani (nincs ra felvevo piac) El kellene hagyni a szinezeket es pl. a matricakat konnyen eltavolithatova kellene tenni. Eleve lehet hogy nem kellene torekedni egyszinu flakonokra. A foleg tejtermekhez hasznalt tobb retegben osszeragasztott papir, muanyag, talan meg alufolia csomagolokat teljesen el kellene hagyni, mert ujrahasznositasi remalom. Jobb lenne talan visszahozni az uvegek hasznalatat, de talan az aluminium se lenne rossz megoldas, mert ezeket konnyebb ujrahasznositani.

  Persze preferalni kellene a csomagoloanyagmentes megoldasokat, vagy az ujrafelhasznalhato csomagoloanyagokat, mint pl az uveg. A folyekony sampon, szappan, tusfurdo, moso, mosogato gel es hasonloak pl. lehetnenek ujratoltosek is, ahogy sok mas folyekony anyag is. A vasarlo bevinne az ures, tartosra tervezett korabbi flakont es ujratoltenek. Persze ehhez bizalom is kell, hogy tudd nem vernek at valami hamisitvannyal...amit persze most is megtehetnek, de ugy meg konnyebb lenne.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • hcl

  félisten

  LOGOUT blog

  válasz Tigerclaw #3 üzenetére

  Itt (Fehérvár) már ömlesztve lehet gyűjteni a szelektívet, a telepen válogatják.

  Amúgy a legjobb újrahasznosítás a javítás, alkatrésznek hasznosítás, vagy ha működőképes, akkor eladni. Helyből nem vesznek meg helyette egy új cumót, és nem kell újrahasznosítani sem. Valaki meg örül neki, hogy olcsón hozzájutott.

  Abba bele sem merek gondolni, hogy hány tök működőképes cucc lehet azokban a tonnákban...

  Műanyagot nem lehet újrahasznosítani : ezt kéne megoldani, pl. olyat használni, amit lehet, meg amit lehet, azt fel is dolgozni. Egy magyar csóka amúgy jól él ebből Litvániában pl.-amikor beintettek a kínaiak, akkor kiépítette a saját feldolgozókapacitását.

  [ Szerkesztve ]

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés