Az európai hatóságok szerint be kell tiltani az arcfelismerést

Súlyosan tolakodónak és demokráciaellenesnek tartja az arcfelismerő technológiát az európai adatvédelmi felügyeleti hatóság.

Az Európai Bizottság tervezetéről nemrég derültek ki a részletek – ezek alapján szabályoznák a mesterséges intelligencia és az arcfelismerés használatát, utóbbi bevethető lenne eltűnt gyerekek keresésekor, bűnözők felkutatásakor és terrorhelyzetekben.

Az európai adatvédelmi felügyeleti hatóság ezt követően kijelentette: az arcfelismerést be kellene tiltani Európában, mert a technológia súlyosan tolakodó az emberek magánéletére nézve, továbbá demokráciaellenes. Hiányolták, hogy az EB nem intézett felhívást az arcfelismerés nyilvános helyeken való használatának betiltására.

Az EB célja az, hogy az Európai Parlament és a tagországok közreműködésével globális szabályokat alkossanak a mesterséges intelligencia kapcsán. Civil jogi csoportok amiatt aggódnak, hogy olyan kiskapuk maradnak a tervezetben, amelyeket kihasználva a kormányzatok visszaélhetnek a mesterséges intelligencia használatával.

Az európai adatvédelmi felügyeleti hatóság szerint az emberek magánéletére extrém nagy fenyegetést jelent a távoli, mesterséges intelligenciával támogatott biometrikus azonosítás, ezért szigorúbb fellépésre van szükség.

A jövőben arra koncentrálnak majd, hogy a magánszférára és adatvédelemre fenyegetést jelentő rendszerek és eszközök kapcsán konkrét határokat dolgozzanak ki.

Azóta történt

Előzmények