Rengeteg adatot gyűjtenek és küldenek tovább a diákokról az appok

Egy tanulmány szerint az amerikai iskolák által használt appok 60 százaléka oszt meg külső felekkel adatokat a tanulókról, gyakran felhasználói beleegyezés nélkül.

A távoktatás időszakában sok iskola és sok diák kényszerült egyre több és több appot használni.

A Me2B Alliance nonfprofit szervezet legújabb tanulmánya szerint azonban aggasztó, hogy az amerikai iskolák által használt appok 60 százaléka oszt meg adatokat külső felekkel.

Az elemzésükben 38 iskolát és 73 mobilos (androidos és iOS-es) appot vizsgáltak, több mint 500 ezer diákot, szülőt és tanárt bevonva. Az appok 60 százaléka osztott meg külső felekkel (például a Google vagy a Facebook reklámplatformjaival) adatokat a diákokról. Átlagosan 10,6 külső félnek továbbítottak adatokat a szoftverek.

A Me2BA szerint az appok 18 százaléka magas kockázatú külső feleknek is továbbított adatokat – ezek olyan cégek, amelyek több ezernyi ügyfelet fölölelő hálózatok számára maguk is továbbosztják a megszerzett adatokat. Az arány rosszabb volt az androidos appoknál.

Az appok állítólag információkat gyűjtenek be az alábbi kategóriákban: hirdetési azonosító, naptár, névjegyzék, fotók, médiafájlok, hálózati adatok, tárhelyadatok. Egyes appok hozzáférést igényelnek a kamerához, a mikrofonhoz, a hívási adatokhoz és az eszközazonosítóhoz is. A továbbított adatok segítségével könnyedén profil építhető a diákokról, a hirdetők és egyéb felek így hatékonyan következik és célozhatják az érintetteket.

Az esetek 85 százalékában egyébként 13 év alatti diákokról volt szó, így az adatok kezelése különösen aggályos. Ahogyan az is, hogy a tanulmány szerint sok appba be sem kell jelentkezni, anélkül is küldi a szoftver az adatokat – a felhasználók pedig nem is tudnak minderről.

Azóta történt

Előzmények