Amerikai biometrikus eszközöket zsákmányoltak a tálibok

Ez roppant veszélyes lehet azon afgánok számára, akik együttműködtek a szövetséges csapatokkal.

A The Interceptnek több, jelenlegi és hajdani katona mondta el, hogy a HIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment) nevű eszközöket a tálibok a múlt heti offenzíva során szerezték meg.

A HIDE eszközök többféle biometrikus adatot vizsgálnak (pl. írisz-szkennelés, ujjlenyomat), személyes életrajzi információkat is tartalmaznak, illetve hozzáférésük van nagy biometrikus adatbázisokhoz. Eredetileg a felkelők és a terroristák kiszűrésére vezették be, de a használat során rengeteg, a szövetségesekkel együttműködő afgán adatai is bekerültek a gyűjteményekbe – épp ez utóbbi miatt hatalmas a kockázat, ugyanis ha ezekhez az adatokhoz a tálibok hozzáférnek, szisztematikus bosszúhadjáratba kezdhetnek.

A The Interceptnek nyilatkozott egy veterán, aki korábban a különleges műveleti egységnél szolgált, és ő úgy véli, hogy az adatok kinyeréséhez további eszközökre lesz szükség, és bár a táliboknak ez nem áll rendelkezésükre, de nagyon valószínű, hogy a velük szimpatizáló Pakisztán titkosszolgálata, az eddig is aktív támogató tevékenységet folytató ISI majd segít nekik, ők ugyanis rendelkeznek a megfelelő felszerelésekkel.

Azóta történt

Előzmények