Az EU vizsgálja a Fitbit felvásárlását

Az Európai Bizottság átfogó vizsgálatot indít a Fitbit okosórát gyártó cég és a Google által tavaly novemberben kötött felvásárlási megállapodás ügyében.

A döntésről Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos kedden számolt be.

A felvásárlási megállapodás szerint az okostelefonos fitneszalkalmazást kínáló vállalat 2,1 milliárd dollárért (mintegy 613,2 milliárd forint) az Alphabet amerikai internetes cég leányvállalatához, a Google-hoz kerülhet.

Vestager azt közölte, az uniós bizottság vizsgálata arra irányul, hogy megállapítsa, az új tulajdonos miként tervezi az okosórák által továbbított érzékeny, egyebek mellett az egészségügyi adatok felhasználását. Célja annak biztosítása, hogy az eszközökön keresztül gyűjtött adatok birtoklása ne torzítsa a fitneszórák piacán kialakult versenyt.

Az Európai Bizottság (EB) szerint aggodalomra ad okot, hogy a tervezett felvásárlás tovább erősíti a Google piaci pozícióját az online hirdetési piacokon azáltal, hogy növeli a birtokába jutó adatok mennyiségét – ráadásul a Fitbit adatgyűjtési technológiájának megszerzése, annak beépítése a már meglévő rendszerekbe tovább erősítheti a Google adatgyűjtési tevékenységét. A szerzett adatok fontos előnyt jelentenek az online hirdetési piacokon, azokat ugyanis a Google az általa szolgáltatott hirdetések személyre szabásához használhatja fel, akadályozva ezzel versenytársait – közölte.

Az EB azt kívánja biztosítani, hogy ne sérülhessen az uniós állampolgárok magánélethez való joga és személyes adataik biztonsága – tette hozzá az uniós biztos.

A bizottságnak 90 munkanapja van arra, hogy 2020 december 9-ig meghozza döntését.

Azóta történt

Előzmények