Egy órát kapnának az online platformok

Az Európai Bizottság évek óta tartó nyomásgyakorlása miatt a legtöbb vállalat már önkéntesen lépett, de ez nem tűnik elegendőnek. Ám hogy ez az elképzelés megvalósítható-e, nagy kérdés.

Az Európai Bizottság (EB) elnökének elképzelése már hetekkel ezelőtt nyilvánosságot kapott, de Jean-Claude-Juncker ma délelőtt az Európai Parlament plenáris ülésén tartott évértékelő beszédében meg is erősítette, hogy javaslatot tett arra, hogy a globális árbevétel százalékában komoly mértékű pénzbüntetéssel szankcionálják, ha az olyan internetes, tartalomszolgáltatói, közösségi funkciókat biztosító nagyvállalatok, mint a Google, a Facebook, a Twitter stb. egy órán belül nem távolítják el oldalaikról a megjelölt szélsőséges tartalmakat.

Hirdetés

Ez a küzdelem – legnagyobb hévvel talán Németországban – régóta zajlik, és az EU folyamatosan gyakorol nyomást az említett vállalatokra. Születtek már megegyezések, az érintett cégek is tettek önkéntes felajánlásokat. Legutóbb az unió márciusban adott három hónapos határidőt nekik arra, hogy mutassák be: hogyan és milyen módon lépnek fel e tartalmak ellen, ám a kapott válaszokkal és a gyakorlattal elégedetlenek az EB-ben.

Jean-Claude Juncker most azzal érvelt, hogy az első óra a legfontosabb – feltehetően arra gondolhatott, hogy ha ez idő alatt nem távolítják el a kifogásolt megnyilatkozásokat, az úgy „szétszóródik” a neten, hogy már nem lehet visszafogni.

Egyelőre mindenesetre egy olyan egyszerű státuszú javaslatról van szó, melynek mind a tagállamok, mind az EP részéről meg kell kapnia a támogatást, hogy a beiktatását célzó folyamat egyáltalán beinduljon. E javaslat egyébként általánosságban is előírná a megelőző, proaktív mechanizmusok kialakítását is az érintett vállalatok részére, emellett köteleznék őket arra is, hogy évente adjanak ki átláthatósági jelentéseket, hogy milyen lépéseket tettek a szélsőséges tartalmak visszaszorítására.

Azóta történt

Előzmények