Hirdetés

Az EU újabb lépést tett a távközlési szabályozás terén

A már évek óta előkészített és folyamatosan alakított stratégia keretét biztosítja az Európai Unió.

Hirdetés

Az Európai Parlament tegnap megszavazta az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexnek és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének a létrehozását, amelyre az Európai Bizottság a digitális egységes piacra vonatkozó stratégia részeként 2016 szeptemberében tett javaslatot. Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök és Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos közös nyilatkozatban üdvözölte az eredményt:

Az Európai Parlamentben tartott mai szavazás pozitív és szükséges lépés annak biztosításához, hogy az uniós távközlési ágazat alkalmassá váljon a kitűzött célok elérésére. A szavazás eredményeképpen életbe lépő új távközlési szabályok Európa digitális jövőjének kulcsfontosságú elemei, amelyek új digitális jogokat fognak biztosítani az európai polgárok számára. Nélkülözhetetlenek az európai lakosok internet-összeköttetés iránti növekvő igényeinek kielégítéséhez és az EU versenyképességének fokozásához. Ezenkívül megteremtik az alapokat az 5G európai szintű kiépítéséhez.

E szabályoknak köszönhetően gyorsabban hozzáférhető lesz a rádiófrekvencia-spektrum, a mobilkommunikáció kulcsfontosságú forrása, valamint az EU minden szegletében, többek között a távoli területeken is fel tudjuk majd lendíteni a nagy sebességű és magas színvonalú hálózatokba való beruházásokat. A fogyasztók fokozott védelemben fognak részesülni és jobb szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe függetlenül attól, hogy hagyományos hívásokat bonyolítanak, SMS-eket küldenek vagy webalapú szolgáltatásokat (Skype és WhatsApp) használnak. A fogyasztók megfizethető hírközlési szolgáltatásokhoz fognak hozzáférni, ideértve a bárhol elérhető internetet, valamint az olyan szolgáltatásokat, mint az e-közigazgatás, az online bankolás és a videohívások lebonyolítása. 2019 májusa után a polgárok percenként legfeljebb 19 centért telefonálhatnak, illetve 6 centért küldhetnek SMS-t más uniós tagállamokba. A polgárok a 112-es számnak köszönhetően vészhelyzetekben is nagyobb védelemben fognak részesülni, különösen azáltal, hogy a nyilvános figyelmeztetések mobiltelefonjukra fognak érkezni.

A további lépések

  • azt követően, hogy az Európai Parlament elfogadta a javaslatokat, az EU Tanácsa december 3-án hivatalosan is elfogadja az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex létrehozásáról szóló irányelvet és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) létrehozásáról szóló rendeletet. Az Európai Unió Hivatalos Lapjában való közzétételét követően a tagállamoknak két év áll majd a rendelkezésükre ahhoz, hogy a Kódexet átültessék a nemzeti jogba
  • azt követően, hogy az Európai Parlament elfogadta BEREC-rendeletet, amelyet a Tanács várhatóan december 3-án fog elfogadni, az új szabályok a Hivatalos Lapban való kihirdetésüket követő harmadik napon lépnek hatályba. Az EU-n belüli külföldi hívásokra vonatkozó rendelkezéseket 2019. május 15-től kell alkalmazni
  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények