Az EU újabb lépést tett a távközlési szabályozás terén

A már évek óta előkészített és folyamatosan alakított stratégia keretét biztosítja az Európai Unió.

Az Európai Parlament tegnap megszavazta az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexnek és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének a létrehozását, amelyre az Európai Bizottság a digitális egységes piacra vonatkozó stratégia részeként 2016 szeptemberében tett javaslatot. Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök és Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos közös nyilatkozatban üdvözölte az eredményt:

Az Európai Parlamentben tartott mai szavazás pozitív és szükséges lépés annak biztosításához, hogy az uniós távközlési ágazat alkalmassá váljon a kitűzött célok elérésére. A szavazás eredményeképpen életbe lépő új távközlési szabályok Európa digitális jövőjének kulcsfontosságú elemei, amelyek új digitális jogokat fognak biztosítani az európai polgárok számára. Nélkülözhetetlenek az európai lakosok internet-összeköttetés iránti növekvő igényeinek kielégítéséhez és az EU versenyképességének fokozásához. Ezenkívül megteremtik az alapokat az 5G európai szintű kiépítéséhez.

E szabályoknak köszönhetően gyorsabban hozzáférhető lesz a rádiófrekvencia-spektrum, a mobilkommunikáció kulcsfontosságú forrása, valamint az EU minden szegletében, többek között a távoli területeken is fel tudjuk majd lendíteni a nagy sebességű és magas színvonalú hálózatokba való beruházásokat. A fogyasztók fokozott védelemben fognak részesülni és jobb szolgáltatásokat vehetnek majd igénybe függetlenül attól, hogy hagyományos hívásokat bonyolítanak, SMS-eket küldenek vagy webalapú szolgáltatásokat (Skype és WhatsApp) használnak. A fogyasztók megfizethető hírközlési szolgáltatásokhoz fognak hozzáférni, ideértve a bárhol elérhető internetet, valamint az olyan szolgáltatásokat, mint az e-közigazgatás, az online bankolás és a videohívások lebonyolítása. 2019 májusa után a polgárok percenként legfeljebb 19 centért telefonálhatnak, illetve 6 centért küldhetnek SMS-t más uniós tagállamokba. A polgárok a 112-es számnak köszönhetően vészhelyzetekben is nagyobb védelemben fognak részesülni, különösen azáltal, hogy a nyilvános figyelmeztetések mobiltelefonjukra fognak érkezni.

A további lépések

  • azt követően, hogy az Európai Parlament elfogadta a javaslatokat, az EU Tanácsa december 3-án hivatalosan is elfogadja az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex létrehozásáról szóló irányelvet és az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületének (BEREC) létrehozásáról szóló rendeletet. Az Európai Unió Hivatalos Lapjában való közzétételét követően a tagállamoknak két év áll majd a rendelkezésükre ahhoz, hogy a Kódexet átültessék a nemzeti jogba
  • azt követően, hogy az Európai Parlament elfogadta BEREC-rendeletet, amelyet a Tanács várhatóan december 3-án fog elfogadni, az új szabályok a Hivatalos Lapban való kihirdetésüket követő harmadik napon lépnek hatályba. Az EU-n belüli külföldi hívásokra vonatkozó rendelkezéseket 2019. május 15-től kell alkalmazni

Azóta történt

Előzmények